Έλληνες μαθητές έβαλαν στο ποδήλατο... λέιζερΈνα καινοτόμο και οικολογικό σύστημα φωτισμού για το ποδήλατο, που λύνει το πρόβλημα της ασφάλειας στις μετακινήσεις με ένα μέσο που γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στη χώρα μας, δημιούργησε μια ομάδα μαθητών της Σχολής Ι. Μ. Παναγιωτόπουλου, στο πλαίσιο του πρότζεκτ «Εικονική Επιχείρηση» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων. Το «Night Eye», που έχει ήδη κερδίσει το ενδιαφέρον των ποδηλατών, είναι αποτέλεσμα της εντατικής εργασίας 20 μαθητών της Α' Λυκείου σε συνεργασία με δύο καθηγητές, την οικονομολόγο κυρία Ελένη Μαρκοπούλου και τον φυσικό κ. Γιάννη Αποστολάκη.

«Αρχικά δώσαμε την ιδέα στα παιδιά να ασχοληθούν στο πλαίσιο της εικονικής επιχείρησης με το ποδήλατο που όλο και περισσότερο χρησιμοποιείται στην πόλη μας ως ένα φθηνό και οικολογικό μέσο μετακίνησης, για το οποίο όμως απαιτείται περισσότερη ασφάλεια»
αναφέρει μιλώντας στο «Βήμα» η κυρία Μαρκοπούλου. Ετσι η ομάδα ξεκίνησε στην αρχή της εφετινής σχολικής χρονιάς κάνοντας έρευνα αγοράς μέσω της οποίας διαπίστωσε ότι όλα τα ποδήλατα λειτουργούν με μπαταρία, ένα μέσο ελάχιστα φιλικό προς το περιβάλλον. Την ίδια στιγμή η έλλειψη ποδηλατοδρόμων, κατάλληλου φωτισμού αλλά και κουλτούρας στους δρόμους της πόλης θέτει τους ποδηλάτες σε κίνδυνο.

Φωτεινός ποδηλατόδρομος από λέιζερ
Η ερευνητική προσπάθεια των μαθητών, που διήρκεσε τρεις μήνες, έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα: ένα ολοκληρωμένο σύστημα φωτισμού που συνδυάζει δύο πηγές ενέργειας, ηλιακή και δυναμική. Ενα πάνελ στο μπροστινό μέρος του ποδηλάτου συλλέγει ηλιακή ενέργεια και παράγει συνεχές ρεύμα που αποθηκεύεται στην μπαταρία. Επίσης, ενέργεια παράγει και το δυναμό του ποδηλάτου από την κίνηση της ρόδας, ενώ μια πλακέτα μετατρέπει αυτή την ενέργεια σε μορφή που αποθηκεύεται στην μπαταρία, η οποία όταν είναι πλήρως φορτισμένη έχει διάρκεια τριών-τεσσάρων ωρών.


Αυτό που κάνει το προϊόν ξεχωριστό είναι ότι, εκτός από το τυπικό μπροστινό φως και το πίσω led, διαθέτει στο πίσω μέρος δύο λέιζερ τα οποία οριοθετούν στη διάρκεια της κίνησης έναν φωτεινό ποδηλατόδρομο, επιτρέποντας στον ποδηλάτη να κινείται με ασφάλεια. Η ιδέα είναι απλή και πρωτότυπη: ένας φωτεινός διάδρομος που κινείται μαζί με τον ποδηλάτη ώστε να είναι ορατός στα υπόλοιπα οχήματα που κινούνται στον ίδιο δρόμο. Η τιμή του «Night Eye» έχει προσδιοριστεί στα 29,90 ευρώ, ενώ υπολογίζεται ότι η απόσβεση γίνεται έπειτα από περίπου δύο χρόνια καθώς ο ιδιοκτήτης δεν χρειάζεται να αλλάξει μπαταρία.


Εικονική επιχείρηση με πραγματικές επιτυχίες
Ο σχεδιασμός ενός καινοτόμου και λειτουργικού προϊόντος δεν ήταν όμως η μόνη δουλειά που είχαν να κάνουν οι μαθητές. Επρεπε να φτιάξουν τη δική τους επιχείρηση, εικονική μεν αλλά ολοκληρωμένη και πλήρως στελεχωμένη. «Αυτό ήταν ένα δύσκολο στάδιο επειδή έπρεπε να συνεργαστούν, να μοιράσουν ρόλους και να συντονίσουν τις προσπάθειές τους» εξηγεί η καθηγήτρια. Για να γίνει αυτό, κάθε μέλος της ομάδας συμπλήρωσε το βιογραφικό του και ανάλογα με τις δεξιότητές του εντάχθηκε στο αντίστοιχο τμήμα της επιχείρησης με την ονομασία Athletic Technology Cooperation (ATC).

«Η αρχή ήταν δύσκολη, αλλά με χαρά διαπιστώνουμε τον τελευταίο μήνα ότι τα παιδιά εργάζονται εντατικά δίχως να χρειάζονται τη βοήθειά μας»
λέει η κυρία Μαρκοπούλου. Το πρότζεκτ γίνεται δύο διδακτικές ώρες την εβδομάδα, στο πλαίσιο του μαθήματος «Ερευνητική Εργασία», τα μέλη της ομάδας όμως εργάζονται εντατικά και εκτός του προγράμματος, χρησιμοποιώντας μάλιστα το Facebook για την επικοινωνία τους. Εχουν δημιουργήσει μια κλειστή ομάδα όπου καθημερινά ανεβαίνουν όλες οι εργασίες που γίνονται.

Το πάθος και η εργατικότητα των παιδιών έφεραν πολύ γρήγορα χαμόγελα ικανοποίησης, καθώς όχι μόνο ποδηλάτες αλλά και εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Εχοντας χρησιμοποιήσει ως μέρος της έρευνάς τους την αναγνωρισμένη ελληνική εταιρεία Coco-Μat, η οποία στην Ολλανδία χρησιμοποιεί ποδήλατα για τη διανομή των προϊόντων της, παρουσίασαν το προϊόν τους στον πρόεδρό της κ. Παύλο Ευμορφίδη. Ως λάτρης του ποδηλάτου εκείνος αγκάλιασε αμέσως αυτή την προσπάθεια και ζήτησε από τα παιδιά να προσαρμόσουν το σύστημά τους στο δικό του ποδήλατο, που δεν διαθέτει δυναμό. «Η ικανοποίηση των παιδιών από την επαφή τους αυτή με έναν άνθρωπο η εταιρεία του οποίου κάνει πράξη την κοινωνική υπευθυνότητα ήταν μεγάλη. Τους έδωσε όραμα για τη συνέχεια» λέει η υπεύθυνη καθηγήτρια στο «Βήμα».

Δημοσιεύτηκε στο HELIOS PLUS στις 18 Φεβρουαρίου 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ετικέτες

Διάφορα Ποδηλασία Santorini Τεχνολογία Ταξίδια AUSTRALIA Πάρος EUROPE Υγεία Ηλεκτρικό Ποδήλατο Ποδηλατικός Τουρισμός BIKE FESTIVAL Ελλάδα Κατασκευές ποδηλάτων Κοινόχρηστα ποδήλατα Οδήγηση Οικολογία Ποδηλατάδα Συμβουλές 1ο Athens Criterium 23 Γύρος Αθήνας Africa Bikehotels COCO MAT Dervla Murphy Electric Bike Elekronio European Commission Eurovelo From Japan to England GeoOrbital Greece Greece - Australia ITALIA KOSMOS News Penny Marathon Pinarello Bike Railbiking Ski Bike The Cyclist association of Santorini Thira Thirasia Training in Greece WWF Zagori Αγώνες Ανθρώπινες Ιστορίες Αστυνομικοί ποδηλάτες Ασφάλεια Ασφάλεια ποδηλάτη! Βολικάκης ΓΥΡΟΣ ΓΑΛΙΑΣ Γύρος Γαλλίας Διακοπές με ποδήλατο! Διατροφή ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ Ειδήσεις Ελληνικό ποδήλατο! Επίσκεψη ποδητατών στην Σαντορίνη Εφαρμογές Ινδία-Σουηδία!! Ιστορία Κάψε Θερμίδες! Κατασκευή ποδηλάτου Νέος Νόμος Νορβηγία! Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Ο Γύρος του κόσμου Οικογένεια ΠΑΡΑΞΕΝΑ Παρουσίαση Ποδήλατο Ποδηλατόδρομοι. Πολιτισμός Προστιμα! ΡΟΔΟΣ Ρεκόρ ποδηλάτου Σέλα! Σίκινος Σουμελά Σπαστό Ηλεκτρικό Ποδήλατο Στέλιος Βάσκος Σχεδιασμός ποδηλατόδρομου Σύρος ΤΡΕΝΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΒΟΛΤΑ Ταξίδι με ποδήλατο Το ποδήλατο του πρωθυπουργού Το ποδηλατο στο εξωτερικό Τουρισμός στην Ελλάδα Φλόγα Χρήστος Βολικάκης Ψυχολογία
Όποιος νομίζει ότι μπορεί να βοηθήσει την προσπάθεια, είτε με σχετικό υλικό, είτε με οτιδήποτε άλλο, μην διστάσει να επικοινωνήσει μαζί μαςcyclingsantorini@yahoo.gr