Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης. Ενα από τα ζητήματα που βασανίζει τους ποδηλάτες και φυσικά τους τριαθλητές είναι το ύψος που πρέπει να τοποθετήσουν την σέλα τους. Εχοντας την τύχη να έχουμε συνεργάτη του περιοδικού τον φυσιοθεραπευτή τον κ. Κουράκο έχουμε αφιερώσει “άπειρες” συζητήσεις για το θέμα. Χωρίς να μπαίνουμε σε πολύ εδικά ζητήματα θεωρώ ότι είναι χρήσιμο να σας παραθέσω τα βασικά θέματα, στα οποία φαίνεται ότι υπάρχει παρερμηνεία από πολλούς ανθρώπους του χώρου.
Ακούμε κατά καιρούς να μας προτείνουν διάφοροι μεθόδους για να τοποθετήσουμε σωστά την σέλα μας. Μία ευρέως συνταγή που κυκλοφορεί είναι διαμέσου αριθμητικής φόρμουλας που λαμβάνει υπόψιν το μήκος του καβάλου. Αυτό μπορεί να μας δώσει μόνο μία προσεγγιστική οδηγία και πολλές φορές απέχει τραγικά πολύ από αυτό που είναι βέλτιστο. Γιατί ; Αγνοεί πολλές παραμέτρους όπως το πάχος στα σχαράκια, τον τύπο του πεταλιού, την μορφή της σέλας και κυρίως την γωνία στην οποία καθόμαστε (γωνία κάθετου σωλήνα- seat angle) και φυσικά τον τρόπο που πεταλάρουμε κ.λπ.
Μία πιο σύγχρονη και συνάμα πιο σοβαρή προσέγγιση είναι διαμέσου της μέτρησης της γωνίας κάμψης του ποδιού μετρώντας την στο γόνατο στην πιο κάτω θέση. Μετράμε την γωνία κάμψης. Δηλαδή οταν είναι πλήρες τεντωμένο το γόνατο η γωνία είναι μηδέν (0). Αυτό το έχουμε ως ορισμό για να μπορούμε νε συνεννοηθούμε. Μία συνηθισμένη λύση είναι να έχουμε αυτή την γωνία στις 25 μοίρες. Ας δούμε τί γίνεται όταν αυτή η γωνία μικραίνει (ανεβάζουμε την σέλα) και όταν μεγαλώνει (χαμηλώνουμε την σέλα).
Οσο πιο ψηλά η σέλα (γωνία μεταξύ 15-20 μοίρες) η ισχύς και η αεροβική οικονομία αυξάνεται. Εάν υπάρχει τραυματισμός στο εμπρός μέρος της επιγονατίδας τότε αυτή η υψηλή σε ύψος εναλλακτική λύση ενδείκνυται.
Οσο χαμηλώνει η σέλα έχουμε καλύτερο χειρισμό του ποδηλάτου. Επίσης όταν υπάρχει τραυματισμός στον Αχίλλειο τένοντα, στη γάμπα ή στο πίσω μέρος από το γόνατο τότε πρέπει να προτιμήσουμε θέση πιο χαμηλά, δηλαδή μεταξύ 25 με 35 μοίρες.
Επειδή το ζητούμενο είναι να βγάλουμε υψηλή ισχύ ιδίως σε ένα αγώνα τριάθλου που δεν επιτρέπεται το drafting σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται να αυξήσουμε την ευλυγισία μας κάνοντας τακτικά διατάσεις και μασάζ και να μπορέσουμε να καθίσουμε ψηλά. Όμως οποιαδήποτε αλλαγή χρειάζεται να γίνεται σταδιακά – γιατί αλλιώς θα επέλθει τραυματισμός- και πάντοτε με την επίβλεψη ενός ειδικού (βέβαια στην Ελλάδα δεν υπάρχουν και πολλοί).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου