Επανάσταση το υβριδικό ποδήλατο!

Σε έναν κόσμο που προβληματίζεται ολοένα και περισσότερο με την κατάσταση του περιβάλλοντος και προσπαθεί να βρει «πράσινες» λύσεις στην καθημερινή του ζωή, το ποδήλατο κερδίζει συνεχώς έδαφος ως το κύριο μέσο μετακίνησης. Δύο ομάδες του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης σχεδιάζουν το ποδήλατο του μέλλοντος, ένα φιλικό προς το περιβάλλον, βολικό και πρακτικό μέσο μεταφοράς για τον κάτοικο των σύγχρονων πόλεων.
O Τροχός της Κοπεγχάγης είναι η εφεύρεση των ειδικών του εργαστηρίου Senseable City (Λογική Πόλη) στο ΜΙΤ και λειτουργεί με βάση τη φιλοσοφία των υβριδικών αυτοκινήτων, όπως είναι το Τoyota Ρrius. Ο τροχός συγκρατεί την κινητική ενέργεια που παράγει ο ποδηλάτης όταν φρενάρει ή όταν διασχίζει μία κατηφόρα. Μετά την αποθηκεύει και την «προσφέρει» στον ποδηλάτη όταν τη χρειαστεί σε ανηφόρες.
Μπορεί τεχνολογικά να είναι εφικτό, όμως οι κατασκευαστές γνωρίζουν πως το πιο δύσκολο για το νέο τους σχέδιο είναι να κερδίσει την εμπιστοσύνη ανθρώπων που είναι συνηθισμένοι σε ένα πολύ απλό κι εύχρηστο μέσο μεταφοράς.


«Ξέρουμε επίσης πως το ποδήλατο μπορεί να γίνει πολύ πιο αποτελεσματικό απ΄ ό,τι ήδη είναι. Αυτό που θέλουμε να φτιάξουμε είναι το ποδήλατο του μέλλοντος», λέει ο Κάρλο Ράτι, διευθυντής του εργαστηρίου.
Ο νέος τροχός χρησιμοποιεί ένα σύστημα ανάκτησης της κινητικής ενέργειας, όπως ακριβώς και τα υβριδικά αυτοκίνητα. Έτσι, συγκρατεί την ενέργεια που πάει χαμένη όταν ο ποδηλάτης φρενάρει ή κατεβαίνει έναν λόφο. Με αυτή την ενέργεια φορτίζεται η μπαταρία που βρίσκεται στο κέντρο του τροχού.
Πρώτη παρουσίαση στην Κοπεγχάγη. Το νέο ποδήλατο παρουσιάστηκε  στην Κοπεγχάγη σε 70 δημάρχους απ΄όλο τον κόσμο, που βρέθηκαν στη δανέζικη πρωτεύουσα στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης για το Κλίμα. Τον επόμενο χρόνο, αναμένεται να βγει στην αγορά. Οι κατασκευαστές του ήδη βρίσκονται σε συζητήσεις με διάφορες εταιρείες για την παραγωγή του και υπολογίζουν πως το κόστος του θα φτάνει τα 500 δολάρια (345 ευρώ).
Στην ουσία, πρόκειται για έναν μικρό κόκκινο κύλινδρο, που προσαρμόζεται στον πίσω τροχό οποιουδήποτε ποδηλάτου. Περιέχει έναν αισθητήρα που καταγράφει την ποιότητα του αέρα, ένα κοντέρ που μετρά τα χιλιόμετρα και ένα GΡS για τη χαρτογράφηση των διαδρομών. Όλα αυτά τα δεδομένα μεταφέρονται αυτόματα στο «έξυπνο» τηλέφωνο του ποδηλάτη, το οποίο μπορεί να είναι προσαρμοσμένο στο τιμόνι. Ο κάτοχός του μπορεί επίσης να μοιράζεται αυτά τα δεδομένα με άλλους μέσω Ίντερνετ.
Μικρό μέγεθος. Άλλα ηλεκτρικά ποδήλατα είναι ογκώδη και δυσκίνητα με βαριές μπαταρίες και καλώδια, γι΄ αυτό δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στον κόσμο. Η πρόκληση για τους σχεδιαστές του Τροχού της Κοπεγχάγης ήταν να κρατήσουν μικρό το μέγεθός του, λέει η Κριστίν Άουτραμ, υπεύθυνη του έργου. «Με αυτή την τεχνολογία, περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να κάνουν ποδήλατο, όπως για παράδειγμα, οι ηλικιωμένοι».
Δεν συμφωνούν μαζί της όλοι οι ειδικοί. «Το συνηθισμένο ποδήλατο είναι τόσο πετυχημένο γιατί είναι απλό κι εύχρηστο. Αυτό το ποδήλατο για να πιάσει, πρέπει να είναι πολύ ελαφρύ. Η νέα τάση στα ποδήλατα τώρα είναι τα απλά μοντέλα με φιξαρισμένες ταχύτητες. Είναι τόσο απλά και ελαφριά που μπορείς να τα κουβαλήσεις στον ώμο σου», λέει ο Στιβ Χεντ, σχεδιαστής τροχών, που έχει δουλέψει με τον πρωταθλητή ποδηλασίας Λανς Άρμστρονγκ.

Αυτή την εποχή που το ποδήλατο κερδίζει έδαφος, πολλοί προσπαθούν να το επανασχεδιάσουν, προσθέτει ο Γιανς Μάρτιν Σκίμπστεντ, ένας Δανός σχεδιαστής. «Τα επόμενα χρόνια, θα δούμε πολλά νέα μοντέλα καθώς ο αστικός πληθυσμός προσπαθεί να σωθεί από τα αυτοκίνητα».

1 σχόλιο:

Ετικέτες

Διάφορα Ποδηλασία Santorini Τεχνολογία Ταξίδια AUSTRALIA Πάρος EUROPE Υγεία Ηλεκτρικό Ποδήλατο Ποδηλατικός Τουρισμός BIKE FESTIVAL Ελλάδα Κατασκευές ποδηλάτων Κοινόχρηστα ποδήλατα Οδήγηση Οικολογία Ποδηλατάδα Συμβουλές 1ο Athens Criterium 23 Γύρος Αθήνας Africa Bikehotels COCO MAT Dervla Murphy Electric Bike Elekronio European Commission Eurovelo From Japan to England GeoOrbital Greece Greece - Australia ITALIA KOSMOS News Penny Marathon Pinarello Bike Railbiking Ski Bike The Cyclist association of Santorini Thira Thirasia Training in Greece WWF Zagori Αγώνες Ανθρώπινες Ιστορίες Αστυνομικοί ποδηλάτες Ασφάλεια Ασφάλεια ποδηλάτη! Βολικάκης ΓΥΡΟΣ ΓΑΛΙΑΣ Γύρος Γαλλίας Διακοπές με ποδήλατο! Διατροφή ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ Ειδήσεις Ελληνικό ποδήλατο! Επίσκεψη ποδητατών στην Σαντορίνη Εφαρμογές Ινδία-Σουηδία!! Ιστορία Κάψε Θερμίδες! Κατασκευή ποδηλάτου Νέος Νόμος Νορβηγία! Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Ο Γύρος του κόσμου Οικογένεια ΠΑΡΑΞΕΝΑ Παρουσίαση Ποδήλατο Ποδηλατόδρομοι. Πολιτισμός Προστιμα! ΡΟΔΟΣ Ρεκόρ ποδηλάτου Σέλα! Σίκινος Σουμελά Σπαστό Ηλεκτρικό Ποδήλατο Στέλιος Βάσκος Σχεδιασμός ποδηλατόδρομου Σύρος ΤΡΕΝΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΒΟΛΤΑ Ταξίδι με ποδήλατο Το ποδήλατο του πρωθυπουργού Το ποδηλατο στο εξωτερικό Τουρισμός στην Ελλάδα Φλόγα Χρήστος Βολικάκης Ψυχολογία
Όποιος νομίζει ότι μπορεί να βοηθήσει την προσπάθεια, είτε με σχετικό υλικό, είτε με οτιδήποτε άλλο, μην διστάσει να επικοινωνήσει μαζί μαςcyclingsantorini@yahoo.gr