Ποδηλατο-διακοπές για ψαγμένους στην Σαντορίνη!

Την ώρα που κάποιοι ωρύονται για τα πολλαπλά πλήγματα που δέχεται ο τουρισμός μας, «ο στυλοβάτης της εθνικής οικονομίας», για διαφορετικούς κάθε φορά λόγους, μία άλλη του εκδοχή αποφέρει έσοδα πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Σε άλλες χώρες όμως, γιατί στη δική μας ο ποδηλατικός τουρισμός είναι ακόμα στα σπάργανα.
Στην Σαντορίνη η προσπάθεια που κάνει το www.cyclingsantorini.gr   έχει φέρει καρπούς, πολύ συχνότερα συναντάμε ποδηλάτες στους δρόμους της Σαντορίνης και υπάρχουν πολλές ποδηλατικές διαδρομές για πληροφόρηση των Ποδηλατών στην ιστοσελίδα, όμως πολλά πρέπει να γίνουν αν θέλουμε να υπάρχουμε σαν ποδηλατικός τουριστικός προορισμός.  
Στη Γερμανία, για παράδειγμα: τα έσοδα από τον ποδηλατικό τουρισμό για το 2006 έφτασαν στα περίπου έξι δισεκατομμύρια (!) ευρώ. Το 2008, οι ποδηλατοτουρίστες ξεπέρασαν τους 116 εκατ., ενώ τα περίφημα «Bed and Bike» (συνδυασμός καταλύματος και σταθμού) με τους ειδικούς χώρους φύλαξης, τα συνεργεία κ.λπ., αυξήθηκαν από 216 το 1995, σε 4.800 το 2009.

Σε παλαιότερες έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και έχει αναδημοσιεύσει η Ευρωπαϊκή Ποδηλατική Ομοσπονδία (ECF), ο ποδηλατοτουρισμός, εκεί, αποφέρει ετησίως 635 εκατ. λίρες. Στην Ολλανδία, οι ποδηλάτες που διασχίζουν το τουριστικό ποδηλατικό δίκτυο αποφέρουν ετησίως 150 εκατ. ευρώ, ενώ 2,5 εκατ. διανυκτερεύσεις καταγράφονται στις περιοχές κοντά στο δίκτυο. Αναφερόμενη στο θέμα, η δική μας τέως υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, είχε προβλέψει πως μέσα στην επόμενη 20ετία τα έσοδα στην Ε.Ε. από τον ποδηλατικό τουρισμό αναμένεται να ξεπεράσουν τα 20 δισ. ευρώ.
Σίγουρα οι παραπάνω χώρες δεν φημίζονται για το ιδανικό κλίμα που έχουμε εδώ. Όμως διαθέτουν, σε αντίθεση με την Ελλάδα, το EuroVelo, το ευρωπαϊκό δίκτυο ποδηλατικών διαδρομών που έχει αναπτύξει η Ευρωπαϊκή Ποδηλατική Ομοσπονδία, το προωθεί η Ε.Ε. και έχει διαδρομές χιλιάδων χιλιομέτρων που διασχίζουν και συνδέουν ολόκληρη την ήπειρο. Στο πλαίσιο προγράμματος που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητήθηκε από τη «Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας» του ΕΜΠ να μελετήσει την επέκταση του ποδηλατικού δικτύου στη χώρα μας. «Κάναμε τη μελέτη, αλλά δεν κουνήθηκε τίποτα», λέει ο Θάνος Βλαστός, καθηγητής συγκοινωνιολόγος στο ΕΜΠ, από τους πλέον ειδικούς στα θέματα ποδηλατόδρομων.
«Το ζητούμενο για την επέκταση του δικτύου είναι να μην είναι επικίνδυνοι οι δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας, με μικρότερες ταχύτητες στα Ι.Χ. και παράλληλα με ωραίες διαδρομές που να οδηγούν σε τοπία, μνημεία, αγροτικές καλλιέργειες, οινοποιεία, φαράγγια κ.λπ.», συνεχίζει ο κ. Βλαστός. «Ο Ευρωπαίος ποδηλάτης τουρίστας είναι πιο απαιτητικός από τον απλό τουρίστα. Ζητάει και ξοδεύει περισσότερα, έχει υψηλότερο πολιτιστικό και εκπαιδευτικό επίπεδο. Η Ολλανδία έχει χιλιάδες χιλιόμετρα ποδηλατόδρομων. Εμείς δεν μπορούμε να το κάνουμε. Στην Σαντορίνη για παράδειγμα πρέπει να εντοπίσουμε αγροτικούς και επαρχιακούς δρόμους, να τοποθετήσουμε κατάλληλη σήμανση, να κάνουμε μικροβελτιώσεις όπου χρειάζεται, αλλά και να προσφέρουμε στον ποδηλάτη μια καλή πληροφόρηση για όλα αυτά που θα χρειαστεί. Πού θα κοιμηθεί, πού θα φάει, κέντρα υγείας, καθώς και συνεργεία για τυχόν βλάβες στο ποδήλατό του. Επίσης, πού μπορεί να χρησιμοποιήσει, μαζί με το ποδήλατό του, μέσα μαζικής μεταφοράς».
«Το ποδήλατο είναι ένα τουριστικό προϊόν που θα μπορούσε να κάνει τον τόπο μας πιο ελκυστικό. Μια χώρα, για την οποία ο τουρισμός είναι πολύ σημαντικό στοιχείο, είναι παραλογισμός, αυτοκτονία, να μην είναι προσπελάσιμη με ποδήλατο. Επίσης, δεν πρέπει να υποτιμάμε τον τουρισμό των πόλεων, αφού μια πόλη στην οποία μπορείς να κινηθείς με ποδήλατο είναι σίγουρα φιλόξενη», καταλήγει ο καθηγητής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ετικέτες

Διάφορα Ποδηλασία Santorini Τεχνολογία Ταξίδια AUSTRALIA Πάρος EUROPE Υγεία Ηλεκτρικό Ποδήλατο Ποδηλατικός Τουρισμός BIKE FESTIVAL Ελλάδα Κατασκευές ποδηλάτων Κοινόχρηστα ποδήλατα Οδήγηση Οικολογία Ποδηλατάδα Συμβουλές 1ο Athens Criterium 23 Γύρος Αθήνας Africa Bikehotels COCO MAT Dervla Murphy Electric Bike Elekronio European Commission Eurovelo From Japan to England GeoOrbital Greece Greece - Australia ITALIA KOSMOS News Penny Marathon Pinarello Bike Railbiking Ski Bike The Cyclist association of Santorini Thira Thirasia Training in Greece WWF Zagori Αγώνες Ανθρώπινες Ιστορίες Αστυνομικοί ποδηλάτες Ασφάλεια Ασφάλεια ποδηλάτη! Βολικάκης ΓΥΡΟΣ ΓΑΛΙΑΣ Γύρος Γαλλίας Διακοπές με ποδήλατο! Διατροφή ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ Ειδήσεις Ελληνικό ποδήλατο! Επίσκεψη ποδητατών στην Σαντορίνη Εφαρμογές Ινδία-Σουηδία!! Ιστορία Κάψε Θερμίδες! Κατασκευή ποδηλάτου Νέος Νόμος Νορβηγία! Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Ο Γύρος του κόσμου Οικογένεια ΠΑΡΑΞΕΝΑ Παρουσίαση Ποδήλατο Ποδηλατόδρομοι. Πολιτισμός Προστιμα! ΡΟΔΟΣ Ρεκόρ ποδηλάτου Σέλα! Σίκινος Σουμελά Σπαστό Ηλεκτρικό Ποδήλατο Στέλιος Βάσκος Σχεδιασμός ποδηλατόδρομου Σύρος ΤΡΕΝΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΒΟΛΤΑ Ταξίδι με ποδήλατο Το ποδήλατο του πρωθυπουργού Το ποδηλατο στο εξωτερικό Τουρισμός στην Ελλάδα Φλόγα Χρήστος Βολικάκης Ψυχολογία
Όποιος νομίζει ότι μπορεί να βοηθήσει την προσπάθεια, είτε με σχετικό υλικό, είτε με οτιδήποτε άλλο, μην διστάσει να επικοινωνήσει μαζί μαςcyclingsantorini@yahoo.gr