Ο επίμονος Βέλγος Ποδηλάτης

Διαβάζουμε απο το ΒΗΜΑ......
Εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα με ποδήλατο ή πεζός, δεκάδες χιλιάδες σφραγίδες, 8 γλώσσες, ανάμεσά τους και η ελληνική, τις οποίες έμαθε κυρίως από την επαφή του με τον κόσμο. Ολα αυτά με στόχο μια θέση στο Βιβλίο Γκίνες. Ο 61χρονος Κρίστιαν βαν Λίμπεργκεν, από το Βέλγιο, βρίσκεται εδώ και 23 χρόνια στους δρόμους προσπαθώντας να κάνει τον γύρο της Ευρώπης. Η τελευταία στάση του ταξιδιού του τον βρίσκει στα περίχωρα της Πάτρας και συγκεκριμένα στο οικοτροφείο της οργάνωσης Κλίμακα «Σεμέλη» στο οποίο φιλοξενούνται άτομα με ψυχικές ασθένειες. Μιλάει στο «Βήμα της Κυριακής» για τα ταξίδια του, τις περιπέτειές του και την Ελλάδα, μια χώρα που έχει επισκεφθεί πεζός, με δυο τροχούς, με κοντομάνικο ή παλτό, πληρώνοντας σε δραχμές ή σε ευρώ.


Ολα ξεκίνησαν πριν από 23 χρόνια, όταν ο κ. Κριστιάν βαν Λίμπεργκεν, εργάτης σε ανθρακωρυχείο, έχασε τη δουλειά του όπως και εκατοντάδες συνάδελφοί του. «Είχα κάποια χρήματα στην άκρη, δεν είχα δημιουργήσει οικογένεια, άρα και υποχρεώσεις και αποφάσισα να κάνω αυτό που πάντα ήθελα. Να ταξιδέψω». Το ταξίδι με τα πόδια ξεκίνησε το 1989 και συνεχίστηκε λίγα χρόνια αργότερα με ποδήλατο. Από κάθε πόλη και χωριό στο οποίο φτάνει φροντίζει να «αποσπά» τη σφραγίδα από τον εκάστοτε δήμο προκειμένου να έχει ένα πειστήριο πως πράγματι βρέθηκε εκεί. «Ως τώρα έχω συγκεντρώσει 32.700 υπογραφές, νομίζω πως για την ανακήρυξη του ρεκόρ απαιτούνται περίπου 40.000». Κάποιες από αυτές, μαζί με χιλιάδες άλλα αναμνηστικά από τα ταξίδια του, βρίσκονται σε μια αποθήκη στο Βέλγιο. Κάποιες - τις πιο πρόσφατες - τις κουβαλάει μαζί του σε ένα βιβλίο και κάποιες άλλες μάλλον δεν θα τις ξαναδεί ποτέ...

Το περασμένο καλοκαίρι και ενώ βρισκόταν στα Χανιά, η ιστορία του Κρίστιαν βαν Λίμπεργκεν έγινε γνωστή στο ελληνικό κοινό. «Ενώ κοιμόμουν έξω μου έκλεψαν τον σάκο, όπου είχα χρήματα και φωτογραφική μηχανή. Κυρίως όμως μου έκλεψαν δύο βιβλία όπου είχα συγκεντρώσει τις σφραγίδες». Δεν ήταν η πρώτη φορά που έπεφτε θύμα κλοπής, «όμως την προηγούμενη φορά όταν είχε συμβεί αυτό, στην Ιταλία, η αστυνομία μού επέστρεψε τα κλοπιμαία μέσα σε τέσσερα λεπτά».

Η ιστορία του κ. Βαν Λίμπεργκεν έγινε θέμα στην τοπική κοινωνία και άλλη μια αιτία για να προκληθεί ανταγωνισμός ανάμεσα στις διάφορες περιοχές του νησιού, παντελώς ανώδυνος αυτή τη φορά. «Οι Χανιώτες θεώρησαν ότι με την κίνηση να πάω στην αστυνομία και να δώσω δημοσιότητα στο θέμα δυσφήμησα τα Χανιά. Ισως και να έχουν δίκιο, εγώ όμως το έκανα απλά γιατί ήθελα να ξαναβρώ τα βιβλία με τις υπογραφές. Το γεγονός είναι ότι ύστερα από αυτό το περιστατικό, στα Χανιά δεν με κέρασαν ούτε έναν καφέ. Αντιθέτως κάποιοι ποδηλάτες στο Ηράκλειο μάζεψαν χρήματα και μου αγόρασαν ένα ποδήλατο, το οποίο αποδείχτηκε δυστυχώς ακατάλληλο για μένα».
Μετά την περιπέτειά του στην Κρήτη, ταξίδεψε με πλοίο στον Πειραιά και από εκεί έφτασε στην Πάτρα με τα... πόδια περνώντας πρώτα από Τρίπολη, Βυτίνα Δημητσάνα και Καλάβρυτα. «Ηταν από τις πιο κουραστικές διαδρομές της ζωής μου. Είναι και λογικό, δεν είμαι πια τόσο νέος» λέει. Οταν βρέθηκε στην Πάτρα, στις αρχές Ιανουαρίου, προκάλεσε για άλλη μια φορά το ενδιαφέρον των τοπικών ΜΜΕ και εν συνεχεία των στελεχών της «Κλίμακας». Τον προσκάλεσαν να μείνει στο οικοτροφείο «Σεμέλη», στο οποίο διαμένουν 15 άτομα με ψυχικές ασθένειες σε φάση αποασυλοποίησης. «Με κάποιους μιλάω και είμαστε πολύ καλοί φίλοι, με άλλους δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Το θέμα είναι πως ο χώρος εδώ δεν θυμίζει σε τίποτε ψυχιατρείο».
Τη χώρα μας την έχει γυρίσει απ' άκρη σ' άκρη, «με τους καινούργιους καλλικρατικούς δήμους μπορεί να χρειαστεί να ταξιδεύεις για μέρες προκειμένου να πάρεις μια υπογραφή. Παλαιότερα ήταν πιο εύκολο. Επίσης παλαιότερα θα έβρισκες μια δουλειά του ποδαριού για λίγο καιρό, πλέον ακόμη αυτό είναι δύσκολο. Οι άνθρωποι παραμένουν φιλόξενοι, όμως πλέον είναι πιο δύσκολο να τους προσεγγίσεις, υπάρχει καχυποψία» λέει ο κ. Βαν Λίμπεργκεν. «Αυτό για το οποίο είμαι περήφανος είναι ότι ενώ έχω περάσει πολύ δύσκολες στιγμές, ούτε καν έχει περάσει από το μυαλό μου να κλέψω για να επιβιώσω».
Γλίτωσε τον ακρωτηριασμό
Το ταξίδι για μια θέση στο Βιβλίο Γκίνες παραλίγο να λάβει τέλος λίγα χρόνια πριν όταν ο κ. Βαν Λίμπεργκεν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Ρόδου ανήμπορος να περπατήσει. «Ο γιατρός ήθελε να μου κόψει το πόδι, εγώ δεν ήθελα να συμβεί αυτό με τίποτα, θα σήμαινε ότι έπρεπε να σταματήσω τα ταξίδια». Τελικά - με τη μεσολάβηση της βελγικής πρεσβείας - μεταφέρθηκε στην πατρίδα του, νοσηλεύτηκε εκεί για πέντε μήνες και γλίτωσε τον ακρωτηριασμό. «Οι γιατροί μού έχουν συστήσει ένα ορθοπαιδικό παπούτσι, όμως κοστίζει 1.000-1.500 ευρώ, χρήματα που δεν έχω αυτή τη στιγμή».

Προορισμοί
«Αγάπησα την Κρήτη  περισσότερο  από κάθε άλλον τόπο»
Η Ελλάδα είναι ένας από τους αγαπημένους του προορισμούς. Ενας άλλος είναι η... Τσεχοσλοβακία (αρνείται να τη... διαμελίσει σε Τσεχία και Σλοβακία). «Η φιλοξενία των ανθρώπων θυμίζει Νότια Ευρώπη. Επίσης, ακόμη και στο μικρότερο χωριό θα βρεις καφενεία όπου μέσα οι άνθρωποι τραγουδούν και παίζουν ζωντανή μουσική. Είναι σαν ο χρόνος να έχει σταματήσει».
Επόμενος, και τελευταίος όπως λέει, σταθμός του υπερεικοσαετούς ταξιδιού του θα είναι η Ελβετία, μια χώρα με περίπου 3.000 δήμους, οι οποίοι θα πυκνώσουν τις σφραγίδες στο βιβλίο του. «Ακόμη είναι νωρίς για να ξεκινήσω το ταξίδι προς τα εκεί, πρέπει να περάσει ο χειμώνας. Υπολογίζω να παραμείνω στην Ελβετία για περίπου δύο χρόνια και ύστερα θα ζήσω στην Κρήτη για το υπόλοιπο της ζωής μου. Είναι ο τόπος που αγάπησα περισσότερο από κάθε άλλον. Επίσης θα αναζητήσω κάποιον συγγραφέα προκειμένου να γράψει τις ιστορίες από τα ταξίδια μου σε ένα βιβλίο, εγώ δεν μπορώ να το κάνω αυτό». Το τελευταίο ερώτημα έχει να κάνει με το τι προσφέρει στην κοινωνία κάποιος που έχει επιλέξει τον τρόπο ζωής του κ. Βαν Λίμπεργκεν. «Δεν το σκέφτηκα ποτέ με αυτή τη λογική, εγώ απλά κάνω κάτι που μου αρέσει. Πόσοι είναι εκείνοι που μπορούν να το ισχυριστούν αυτό;».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ετικέτες

Διάφορα Ποδηλασία Santorini Τεχνολογία Ταξίδια AUSTRALIA Πάρος EUROPE Υγεία Ηλεκτρικό Ποδήλατο Ποδηλατικός Τουρισμός BIKE FESTIVAL Ελλάδα Κατασκευές ποδηλάτων Κοινόχρηστα ποδήλατα Οδήγηση Οικολογία Ποδηλατάδα Συμβουλές 1ο Athens Criterium 23 Γύρος Αθήνας Africa Bikehotels COCO MAT Dervla Murphy Electric Bike Elekronio European Commission Eurovelo From Japan to England GeoOrbital Greece Greece - Australia ITALIA KOSMOS News Penny Marathon Pinarello Bike Railbiking Ski Bike The Cyclist association of Santorini Thira Thirasia Training in Greece WWF Zagori Αγώνες Ανθρώπινες Ιστορίες Αστυνομικοί ποδηλάτες Ασφάλεια Ασφάλεια ποδηλάτη! Βολικάκης ΓΥΡΟΣ ΓΑΛΙΑΣ Γύρος Γαλλίας Διακοπές με ποδήλατο! Διατροφή ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ Ειδήσεις Ελληνικό ποδήλατο! Επίσκεψη ποδητατών στην Σαντορίνη Εφαρμογές Ινδία-Σουηδία!! Ιστορία Κάψε Θερμίδες! Κατασκευή ποδηλάτου Νέος Νόμος Νορβηγία! Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Ο Γύρος του κόσμου Οικογένεια ΠΑΡΑΞΕΝΑ Παρουσίαση Ποδήλατο Ποδηλατόδρομοι. Πολιτισμός Προστιμα! ΡΟΔΟΣ Ρεκόρ ποδηλάτου Σέλα! Σίκινος Σουμελά Σπαστό Ηλεκτρικό Ποδήλατο Στέλιος Βάσκος Σχεδιασμός ποδηλατόδρομου Σύρος ΤΡΕΝΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΒΟΛΤΑ Ταξίδι με ποδήλατο Το ποδήλατο του πρωθυπουργού Το ποδηλατο στο εξωτερικό Τουρισμός στην Ελλάδα Φλόγα Χρήστος Βολικάκης Ψυχολογία
Όποιος νομίζει ότι μπορεί να βοηθήσει την προσπάθεια, είτε με σχετικό υλικό, είτε με οτιδήποτε άλλο, μην διστάσει να επικοινωνήσει μαζί μαςcyclingsantorini@yahoo.gr