Πουλήθηκαν περισσότερα ποδήλατα από αυτοκίνητα στην Ιταλία



Η ευρωκρίση που δεν αφήνει αλώβητη την Ιταλία, έχει μια - θετική για το περιβάλλον - «παρενέργεια» στη χώρα της Fiat και της Ferrari: το 2011, οι πωλήσεις ποδηλάτων ξεπέρασαν αυτές των αυτοκινήτων για πρώτη φορά από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Σύμφωνα με νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ένωση των κατασκευαστών αυτοκινήτων Confindustria, πέρυσι οι Ιταλοί αγόρασαν 1.750.000 ποδήλατα και 1.748.000 αυτοκίνητα. Κατά την ίδια πηγή, οι πωλήσεις των αυτοκινήτων έπεσαν στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1964. Όλα αυτά σε μία χώρα που έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ιδιοκτησίας Ι.Χ., καθώς σε κάθε δέκα ανθρώπους αντιστοιχούν έξι αυτοκίνητα.
Από μεταπολεμικό σύμβολο ισχύος και βιομηχανικής ανάπτυξης όμως, το αυτοκίνητο έχει μετατραπεί σήμερα σε πολυτέλεια και οικονομικό «βαρίδι» για πολλές οικογένειες. Η τιμή της βενζίνης κυμαίνεται σε επίπεδα παρόμοια με της Ελλάδας και τα έξοδα ενός αυτοκινήτου έχουν υπολογιστεί σε περίπου 7.000 ευρώ το χρόνο.
Τα κίνητρα για τους νέους ποδηλάτες της Ιταλίας δεν είναι μόνο οικονομικά. Στο κέντρο της Ρώμης, όπου κυριαρχούν αυτοκίνητα και δίκυκλα χαμηλού κυβισμού, όλο και περισσότεροι διαπιστώνουν ότι το ποδήλατο βολεύει, ειδικά για μικρές αποστάσεις. Εκτός από τις νέες αγορές, δεκάδες χιλιάδες παλιά ποδήλατα που σκούριαζαν σε υπόγεια και αποθήκες, αποκαθίστανται τώρα για να γνωρίσουν νέες δόξες.
«Ανθρωποι, οι οποίοι στη ζωή τους είχαν οδηγήσει μόνο αυτοκίνητο, αλλάζουν τρόπο σκέψης», δήλωσε στην εφημερίδα La Repubblica ο πρόεδρος της ιταλικής Ένωσης Φίλων Ποδηλάτου Αντόνιο ντελα Βενέτσια. «Πιστεύω ότι οι πωλήσεις των αυτοκινήτων στην Ιταλία δεν θα επιστρέψουν ποτέ στα επίπεδα που βλέπαμε πριν από το 2008».
Αντιστρόφως ανάλογη με την απρόσμενη άνθηση που γνωρίζουν τα ποδήλατα είναι η τροχιά που διαγράφει η αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία έχει περιέλθει σε μεγάλη κρίση: το Σεπτέμβριο, οι πωλήσεις αυτοκινήτων ήταν μειωμένες κατά 25% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2011. Όπως δήλωσε πρόσφατα ο επικεφαλής της Fiat Σέρτζιο Μαρκόνε, «όσοι δραστηριοποιούνται στον κλάδο των αυτοκινήτων στην Ευρώπη, σήμερα βιώνουν την απογοήτευση σε διάφορες διαβαθμίσεις».
ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ετικέτες

Διάφορα Ποδηλασία Santorini Τεχνολογία Ταξίδια AUSTRALIA Πάρος EUROPE Υγεία Ηλεκτρικό Ποδήλατο Ποδηλατικός Τουρισμός BIKE FESTIVAL Ελλάδα Κατασκευές ποδηλάτων Κοινόχρηστα ποδήλατα Οδήγηση Οικολογία Ποδηλατάδα Συμβουλές 1ο Athens Criterium 23 Γύρος Αθήνας Africa Bikehotels COCO MAT Dervla Murphy Electric Bike Elekronio European Commission Eurovelo From Japan to England GeoOrbital Greece Greece - Australia ITALIA KOSMOS News Penny Marathon Pinarello Bike Railbiking Ski Bike The Cyclist association of Santorini Thira Thirasia Training in Greece WWF Zagori Αγώνες Ανθρώπινες Ιστορίες Αστυνομικοί ποδηλάτες Ασφάλεια Ασφάλεια ποδηλάτη! Βολικάκης ΓΥΡΟΣ ΓΑΛΙΑΣ Γύρος Γαλλίας Διακοπές με ποδήλατο! Διατροφή ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ Ειδήσεις Ελληνικό ποδήλατο! Επίσκεψη ποδητατών στην Σαντορίνη Εφαρμογές Ινδία-Σουηδία!! Ιστορία Κάψε Θερμίδες! Κατασκευή ποδηλάτου Νέος Νόμος Νορβηγία! Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Ο Γύρος του κόσμου Οικογένεια ΠΑΡΑΞΕΝΑ Παρουσίαση Ποδήλατο Ποδηλατόδρομοι. Πολιτισμός Προστιμα! ΡΟΔΟΣ Ρεκόρ ποδηλάτου Σέλα! Σίκινος Σουμελά Σπαστό Ηλεκτρικό Ποδήλατο Στέλιος Βάσκος Σχεδιασμός ποδηλατόδρομου Σύρος ΤΡΕΝΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΒΟΛΤΑ Ταξίδι με ποδήλατο Το ποδήλατο του πρωθυπουργού Το ποδηλατο στο εξωτερικό Τουρισμός στην Ελλάδα Φλόγα Χρήστος Βολικάκης Ψυχολογία
Όποιος νομίζει ότι μπορεί να βοηθήσει την προσπάθεια, είτε με σχετικό υλικό, είτε με οτιδήποτε άλλο, μην διστάσει να επικοινωνήσει μαζί μαςcyclingsantorini@yahoo.gr