Η αποκαθήλωση του Λάνς Άρμστρονγκ!



Καταπέλτης για τον Λανς Αρμστρονγκ και σοκαριστική είναι η έκθεση της Υπηρεσίας Αντιντόπινγκ των ΗΠΑ (USADA) για το συστηματικό ντοπάρισμα του αμερικανού ποδηλάτης και της ομάδας του US Postal. «Είναι φανερό, πέρα από κάθε λογική αμφιβολία ότι η US Postal εφάρμοζε το πιο εξειδικευμένο, επαγγελματικό και επιτυχημένο σύστημα ντόπινγκ που έχει γνωρίσει ποτέ ο κόσμος του αθλητισμού» είναι το συγκλονιστικό συμπέρασμα της πολυετούς έρευνας της USADA της οποίας ένα μέρος δόθηκε στη δημοσιότητα. Ενας ογκώδης φάκελλος 1.000 σελίδων με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τους τρόπους που ντοπάρονταν ο Αρμστρονγκ και η ομάδα του, ο οποίος κοινοποιήθηκε στη Διεθνή Ομοσπονδία Ποδηλασίας, στην Παγκόσμια Υπηρεσία Αντιντόπινγκ και στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Τριάθλου, καθώς το τρίαθλο είναι ο νέος χώρος δράσης του Αρμστρονγκ μετά τον εξοβελισμό του από την ποδηλασία.
Για πρώτη φορά δημοσιοποιήθηκαν τα ονόματα των 26 μαρτύρων που κατέθεσαν κατά του Αρμστρονγκ μεταξύ των οποίων και  11 πρώην συναθλητές του οι Τάιλερ Χάμιλτον, Φλόιντ Λάντις, Φράνκι Αντρέου, Μάικλ Μπάρι, Τομ Ντάνιελσον, Τζορτζ Χίνκαπι, Λέβι Λάιπχαϊμερ, Στέφεν Σβαρτ, Κρίστιαν Βάντε Βέλντε, Τζόναθαν Βότερς και Ντέιβιντ Ζαμπρίσκι.


Σύμφωνα με τους μάρτυρες ο Αρμστρονγκ απαιτούσε από τους συναθλητές του στην US Postal να ντοπάρονται και σε αντίθετη περίπτωση αξίωνε την αποπομπή τους από την ομάδα. «Ο στόχος του να κατακτήσει πολλές φορές τον Γύρο της Γαλλίας τον οδήγησε στην εξάρτηση από την ουσία ερυθροποιητίνη, την τεστοστερόνη, από μεταγγίσεις αίματος και επίσης, με ανηλεή τρόπο, περίμενε και απαιτούσε από τους συναδέλφους του στην ομάδα να πράττουν ομοίως με τις ουσίες, ώστε να υποστηρίξουν τους στόχους του.» αναφέρει η USADA.
Για το συστηματικό ντοπάρισμά του ο αποκαθηλωθείς ήρωας της παγκόσμιας ποδηλασίας χρησιμοποιούσε «ένα μικρό στρατό υποστήριξης, που περιλάμβανε γιατρούς ντόπινγκ, λαθρεμπόρους ουσιών και άλλους μέσα και έξω από το άθλημα και την ομάδα του». Στην πορεία των ερευνών η USADA ανακάλυψε παραστατικά πληρωμών, e mail, επιστημονικά στοιχεία, εργαστηριακά τεστ που «αποδεικνύουν τη χρήση, την κατοχή και τη διανομή ουσιών ντόπινγκ από τον Λανς Αρμστρονγκ. Η US Postal που είχε επιχορηγηθεί με δεκάδες εκατομμύρια δολάρια από αμερικανούς χορηγούς, είχε παράνομη δραστηριότητα».
Στον φάκελλο Αρμστρονγκ παρατίθενται και συγκεκριμένα περιστατικά για την παράνομη δραστηριότητα του Αρμστρονγκ:

Το 1998, η πρώην σύζυγος του, Κρίστιν Ρίτσαρντ χορηγούσε στην ομάδα χάπια κορτιζόνης με περιτύλιγμα αλουμινόχαρτου.

Το 1999, όπως ισχυρίστηκε ο Τάιλερ Χάμιλτον, ο Άρμστρονγκ του έδωσε ένα μείγμα τεστοστερόνης και ελαιόλαδου, μετά από ετάπ του Γύρου της Γαλλίας.

Τον Ιούνιο του 2000, όπως κατηγορείται, ταξίδεψε μαζί με δύο συναθλητές του στη Βαλένθια, για να υποβληθούν σε μετάγγιση αίματος. Η διαδικασία πραγματοποιήθηκε σε δωμάτιο ξενοδοχείου, όπου δύο γιατροί και ο διευθυντής της ομάδας έβλεπαν το αίμα των αθλητών να στάζει σε πλαστικές σακούλες.

Το 2000, σε αγώνα στην Ισπανία, ο Αρμστρονγκ είχε κάνει χρήση τεστοστερόνης και συναθλητής του τον προειδοποίησε ότι στο ξενοδοχείο βρίσκονταν ελεγκτές. Έτσι προκειμένου να αποφύγει τον έλεγχο είχε πτώση στη διάρκεια του αγώνα!

Το 2002, κάλεσε έννα συναθλητή του στη Χιρόνα και τον απείλησε πως για να συνεχίσει να ανήκει στην ομάδα του θα έπρεπε να ακολουθήσει το πρόγραμμα ντόπινγκ που είχε σχεδιαστεί από τον γιατρό του!
Το 2003, ο Άρμστρονγκ επισκέφθηκε το διαμέρισμα του Τζορτζ Χίνκαπι στην Ισπανία και έδωσε αίμα για μελλοντική μετάγγιση.

Επίσης, ο Τζόναθαν Βότερ ισχυρίστηκε ότι τα μπουκάλια με νερό που περιείχαν ερυθροποιητίνη διέθεταν ξεχωριστές ετικέτες για κάθε ποδηλάτη. Μάλιστα συντηρούσαν το αίμα σε ψυγείο στο διαμέρισμα του Αμερικανού πρωταθλητή!

Τι απαντά σε όλα αυτά ο Αρμστρονγκ; Μέσω του δικηγόρου του Τιμ Χέρμαν ισχυρίζεται ότι «τα αποτελέσματα της έρευνας είναι αποσπασματικά και αντιφατικά». Πάντως ο Αρμστρονγκ έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να προσπαθήσει να αντικρούσει τις κατηγορίας της USADA, γεγονός που ερμηνεύεται από την τελευταία ως ομολογία ενοχής.

Ο Αρμστρονγκ πάντως συνεχίζει την αγωνιστική δράση του συμμετέχοντας σε αγώνες τριάθλου χωρίς ελέγχους ντόπινγκ. Στις 30 Σεπτεμβρίου νίκησε σε αγώνα στο Σαν Ντιέγο ενώ την περασμένη Κυριακή αγωνίστηκε στη Βαλτιμόρη, όπου δύο διαγωνιζόμενοι αποσύρθηκαν όταν έμαθαν ότι θα αγωνισθεί ο Αρμστρονγκ.
πηγή: Το ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ετικέτες

Διάφορα Ποδηλασία Santorini Τεχνολογία Ταξίδια AUSTRALIA Πάρος EUROPE Υγεία Ηλεκτρικό Ποδήλατο Ποδηλατικός Τουρισμός BIKE FESTIVAL Ελλάδα Κατασκευές ποδηλάτων Κοινόχρηστα ποδήλατα Οδήγηση Οικολογία Ποδηλατάδα Συμβουλές 1ο Athens Criterium 23 Γύρος Αθήνας Africa Bikehotels COCO MAT Dervla Murphy Electric Bike Elekronio European Commission Eurovelo From Japan to England GeoOrbital Greece Greece - Australia ITALIA KOSMOS News Penny Marathon Pinarello Bike Railbiking Ski Bike The Cyclist association of Santorini Thira Thirasia Training in Greece WWF Zagori Αγώνες Ανθρώπινες Ιστορίες Αστυνομικοί ποδηλάτες Ασφάλεια Ασφάλεια ποδηλάτη! Βολικάκης ΓΥΡΟΣ ΓΑΛΙΑΣ Γύρος Γαλλίας Διακοπές με ποδήλατο! Διατροφή ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ Ειδήσεις Ελληνικό ποδήλατο! Επίσκεψη ποδητατών στην Σαντορίνη Εφαρμογές Ινδία-Σουηδία!! Ιστορία Κάψε Θερμίδες! Κατασκευή ποδηλάτου Νέος Νόμος Νορβηγία! Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Ο Γύρος του κόσμου Οικογένεια ΠΑΡΑΞΕΝΑ Παρουσίαση Ποδήλατο Ποδηλατόδρομοι. Πολιτισμός Προστιμα! ΡΟΔΟΣ Ρεκόρ ποδηλάτου Σέλα! Σίκινος Σουμελά Σπαστό Ηλεκτρικό Ποδήλατο Στέλιος Βάσκος Σχεδιασμός ποδηλατόδρομου Σύρος ΤΡΕΝΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΒΟΛΤΑ Ταξίδι με ποδήλατο Το ποδήλατο του πρωθυπουργού Το ποδηλατο στο εξωτερικό Τουρισμός στην Ελλάδα Φλόγα Χρήστος Βολικάκης Ψυχολογία
Όποιος νομίζει ότι μπορεί να βοηθήσει την προσπάθεια, είτε με σχετικό υλικό, είτε με οτιδήποτε άλλο, μην διστάσει να επικοινωνήσει μαζί μαςcyclingsantorini@yahoo.gr