Ο Μάρκ Κάβεντις νικητής του Μονπελιέ

Ο Μαρκ Κάβεντις ήταν ο μεγάλος νικητής στους δρόμους του Μονπελιέ, ξεπερνώντας στο μαζικό σπριντ τους Τάιλερ Φάραρ και Αλεσάντρο Πετάκι.
 Ο Βρετανός ποδηλάτης της HTC Highroad κατέκτησε την 4η φετινή νίκη του και 19η συνολικά στον Γύρο Γαλλίας.  
  Ο Μαρκ Κάβεντις της HTC Highroad ήταν ο νικητής στο 15ο ετάπ του Γύρου Γαλλίας, κερδίζοντας το μαζικό σπριντ στο Μονπελιέ και αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά ότι είναι ο κορυφαίος σπρίντερ στον κόσμο. Τα φαβορί πέρασαν μια ήσυχη μέρα, ενώ δεν υπήρξαν αλλαγές στη γενική κατάταξη, με τον Τομάς Βεκλέρ να συνεχίζει με την κίτρινη φανέλα. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
 Το 15ο ετάπ ξεκίνησε από το Limoux και τερμάτισε στο Montpellier μετά από 193 χιλιόμετρα. Αμέσως μόλις δόθηκε η εκκίνηση, πέντε ποδηλάτες έφυγαν στην επίθεση, φτιάχνοντας το γκρουπάκι των αποσπασμένων. Το πελοτόν, κουρασμένο από το τριήμερο των Πυρηναίων, έδωσε αμέσως ελευθερία στους Μικαήλ Ιγκνάτιεφ (Katusha), Μίκαελ Ντελάζ (FDJ), Σαμουέλ Ντιμουλέν (Cofidis), Άντονι Ντελαπλάς (Saur Sojasun) και Νίκι Τέρπστρα (Quickstep).

 Η πεντάδα έφτασε πολύ γρήγορα τη διαφορά στα 4 λεπτά, όμως το ίδιο γρήγορα αντέδρασαν οι αθλητές της Europcar και της HTC που μπήκαν μπροστά στο πελοτόν ελέγχοντας απόλυτα με τον ρυθμό τους τις «ορέξεις» των αποσπασμένων. Ο καιρός ήταν καλός, όμως ο άνεμος φύσηξε με μεγάλη ένταση και θα μπορούσε να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα αν δεν ήταν την περισσότερη ώρα ευνοϊκός.  
 Μετά από λίγη ώρα παρουσίας των Europcar στην κεφαλή του μεγάλου γκρουπ, ο Βεκλέρ τους επανέφερε στη «λογική», σταματώντας τους από το να σπαταλούν τελείως άσκοπα δυνάμεις, αφού αυτή θα έπρεπε να είναι δουλειά των ομάδων των σπρίντερ. Με την οπισθοχώρηση της Europcar, ολόκληρη η ομάδα της HTC αναπτύχθηκε μπροστά και από εκείνη τη στιγμή εργάστηκε για να προετοιμάσει το τελικό σπριντ στο Μονπελιέ.
 Στα 40 χιλιόμετρα πριν τον τερματισμό, το Radio Tour ενημέρωσε για τις δηλώσεις που μόλις είχε κάνει ο Αλεξάντερ Βινοκούροφ, αθλητής της Astana, στην γαλλική τηλεόραση. Ο 37χρονος Βίνο, θύμα μιας φοβερής πτώσης στη διάρκεια του 9ου ετάπ, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει με πολλαπλά κατάγματα και σήμερα ανακοίνωσε και επίσημα ότι η καριέρα του στην επαγγελματική ποδηλασία έλαβε τέλος. Κρίμα που έγινε κάτω από τέτοιες συνθήκες. Σε όλους όσους αγαπάμε την ποδηλασία, η παρουσία του μεγάλου Καζάκου πρωταθλητή θα μας λείψει...
 Η HTC, με αποκλειστικό στόχο την τέταρτη φετινή νίκη του Κάβεντις, δεν σταμάτησε στιγμή να βρίσκεται μπροστά, ελέγχοντας τον ρυθμό και τη διαφορά των αποσπασμένων, αφού το σημερινό ετάπ ήταν η τελευταία ευκαιρία για τους σπρίντερ μέχρι το Παρίσι και τα Ηλύσια Πεδία την επόμενη Κυριακή. 20 χιλιόμετρα πριν τον τερματισμό, Ιγκνάτιεφ και Τέρπστρα επιτέθηκαν στους υπόλοιπους τρεις και συνέχισαν μόνοι τους στην κεφαλή της κούρσας.
 Το πελοτόν «απορρόφησε» πρώτα τους τρεις Γάλλους της επίθεσης και 6 χιλιόμετρα πριν τον τερματισμό σειρά είχε ο Ιγκνάτιεφ. Ο Τέρπστρα συνέχισε μόνος του, αλλά τελικά πιάστηκε και αυτός στα 3 τελευταία χιλιόμετρα με την HTC να σχηματίζει το «τρένο» της στους δρόμους του Μονπελιέ, ενώ την ίδια στιγμή επιτέθηκαν από το πελοτόν οι Ζιλμπέρ, Ρου και Ντε Γκεντ, χωρίς όμως να καταφέρουν να ξεφύγουν.
 Στα τελευταία μέτρα ο Ρένσο άνοιξε το σπριντ στον Κάβεντις που για μια ακόμα φορά πέρασε πρώτος τη γραμμή του τερματισμού, μπροστά από τους Φάραρ και Πετάκι, φτάνοντας τις 4 νίκες στη φετινή διοργάνωση και τις 19 συνολικά στο Tour de France. Αύριο έχουμε τη δεύτερη ημέρα ξεκούρασης των αθλητών πριν από τις μεγάλες μάχες των Άλπεων και της ατομικής χρονομέτρησης στην Γκρενόμπλ.  

Αποτελέσματα 15ου ετάπ:

1. Mark Cavendish (HTC Highroad) 4:20:24
2. Tyler Farrar (Garmin Cervelo) 0:00:00
3. Alessandro Petacchi (Lampre) 0:00:00
4. Daniel Oss (Liquigas) 0:00:00
5. José Joaquín Rojas (Movistar) 0:00:00

Περνάμε στις αναλυτικές κατατάξεις και βαθμολογίες, όπως διαμορφώθηκαν μετά την ολοκλήρωση του 15ου ετάπ:

Γενική κατάταξη (κίτρινη φανέλα):

1. Thomas Voeckler (Europcar) 65:24:33
2. Frank Schleck (Leopard Trek) +0:01:49
3. Cadel Evans (BMC) +0:02:06
4. Andy Schleck (Leopard Trek) +0:02:15
5. Ivan Basso (Liquigas) +0:03:16
6. Samuel Sanchez (Euskaltel Euskadi) +0:03:44
7. Alberto Contador (Saxo Bank) +0:04:00
8. Damiano Cunego (Lampre) +0:04:01
9. Tom Danielson (Garmin Cervelo) +0:05:46
10. Kevin De Weert (Quickstep) +0:06:18

Βαθμολογία πόντων (πράσινη φανέλα):

1. Mark Cavendish (HTC) 319
2. José Joaquín Rojas (Movistar) 282
3. Philippe Gilbert (Omega Pharma Lotto) 248

Βαθμολογία βουνών (πουά φανέλα):

1. Jelle Vanendert (Omega Pharma Lotto) 74
2. Samuel Sanchez (Euskaltel Euskadi) 72
3. Jeremy Roy (FDJ) 45

Καλύτερος νέος αθλητής (λευκή φανέλα):

1. Rigoberto Uran (Sky) 65:32:29
2. Rein Taaramae (Cofidis) 0:01:07
3. Pierre Rolland (Europcar) 0:01:25

Ομαδική κατάταξη:

1. Team Leopard Trek 195:47:43
2. Team Europcar 0:00:06
3. Ag2r La Mondiale 0:02:32

Επόμενο ετάπ: Saint Paul Trois Chateaux – Gap, 162.5 km


Το πρώτο ετάπ μετά την τελευταία μέρα ξεκούρασης των αθλητών και τελευταίο πριν την πρώτη μέρα των Άλπεων είναι μια σχετικά μικρή διαδρομή μέσης δυσκολίας και μήκους 162.5 χιλιομέτρων. Θα οδηγήσει τους ποδηλάτες στους πρόποδες των Άλπεων, όπου από την Τετάρτη θα ξεκινήσει το φοβερό τετραήμερο (τρία ετάπ βουνών συν το χρονόμετρο της Γκρενόμπλ) στο οποίο θα κριθούν όλα. Λογικά θα είναι ένα ήσυχο ετάπ για τα μεγάλα φαβορί που θα θελήσουν να διατηρήσουν τις δυνάμεις τους για όσα πρόκειται να ακολουθήσουν, αλλά βέβαια αυτό εξαρτάται από το πώς θα εξελιχθεί ο αγώνας.

Στον Γύρο του 2003, στο 9ο ετάπ που τερμάτιζε στο Γκαπ, ο δεύτερος της γενικής, Γιοσέμπα Μπελόκι, είχε μια τρομερή πτώση (που τον ανάγκασε να εγκαταλείψει), την ίδια στιγμή που ο Άρμστρονγκ για να αποφύγει τα χειρότερα, χρειάστηκε να διασχίσει ένα χωράφι με το ποδήλατό του. Εκείνη τη μέρα κρίθηκε σε μεγάλο βαθμό ο Γύρος, κάτι που κανείς δεν περίμενε. Αν πάντως εξελιχθούν όλα φυσιολογικά, θα παρακολουθήσουμε μια τρομερή μάχη ανάμεσα κυρίως σε εκείνες τις ομάδες που δεν έχουν καταφέρει κάτι μέχρι σήμερα στο Tour και θα θέλουν να στείλουν οπωσδήποτε αθλητές τους στην επίθεση.

Έτσι αναμένεται φρενήρης ρυθμός στα πρώτα χιλιόμετρα μέχρι να σχηματιστεί εκείνο το γκρουπάκι που θα πάρει ελευθερία από το πελοτόν για να φύγει μπροστά. Ποδηλάτες με τα χαρακτηριστικά του Φλέτσα, ανάμεσά τους και πολλοί Γάλλοι, θα προσπαθήσουν να φτιάξουν μια διαφορά ικανή να τους επιτρέψει να φτάσουν πρώτοι στο Γκαπ και να διεκδικήσουν τη νίκη. Στη μοναδική ανηφόρα της διαδρομής, το Col de Manse (9.5 km με μέση κλίση 5.2%) θα υπάρξουν επιθέσεις από τους αποσπασμένους, αφού η κορυφή βρίσκεται μόλις 11 χιλιόμετρα πριν τον τερματισμό και όποιος ξεφύγει εκεί, θα έχει πολλές πιθανότητες να κερδίσει.

Οι ανηφόρες του 16ου ετάπ

- Km 151 – Col de Manse / 9.5 km, μέση κλίση 5.2% (2η κατηγορία)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ετικέτες

Διάφορα Ποδηλασία Santorini Τεχνολογία Ταξίδια AUSTRALIA Πάρος EUROPE Υγεία Ηλεκτρικό Ποδήλατο Ποδηλατικός Τουρισμός BIKE FESTIVAL Ελλάδα Κατασκευές ποδηλάτων Κοινόχρηστα ποδήλατα Οδήγηση Οικολογία Ποδηλατάδα Συμβουλές 1ο Athens Criterium 23 Γύρος Αθήνας Africa Bikehotels COCO MAT Dervla Murphy Electric Bike Elekronio European Commission Eurovelo From Japan to England GeoOrbital Greece Greece - Australia ITALIA KOSMOS News Penny Marathon Pinarello Bike Railbiking Ski Bike The Cyclist association of Santorini Thira Thirasia Training in Greece WWF Zagori Αγώνες Ανθρώπινες Ιστορίες Αστυνομικοί ποδηλάτες Ασφάλεια Ασφάλεια ποδηλάτη! Βολικάκης ΓΥΡΟΣ ΓΑΛΙΑΣ Γύρος Γαλλίας Διακοπές με ποδήλατο! Διατροφή ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ Ειδήσεις Ελληνικό ποδήλατο! Επίσκεψη ποδητατών στην Σαντορίνη Εφαρμογές Ινδία-Σουηδία!! Ιστορία Κάψε Θερμίδες! Κατασκευή ποδηλάτου Νέος Νόμος Νορβηγία! Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Ο Γύρος του κόσμου Οικογένεια ΠΑΡΑΞΕΝΑ Παρουσίαση Ποδήλατο Ποδηλατόδρομοι. Πολιτισμός Προστιμα! ΡΟΔΟΣ Ρεκόρ ποδηλάτου Σέλα! Σίκινος Σουμελά Σπαστό Ηλεκτρικό Ποδήλατο Στέλιος Βάσκος Σχεδιασμός ποδηλατόδρομου Σύρος ΤΡΕΝΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΒΟΛΤΑ Ταξίδι με ποδήλατο Το ποδήλατο του πρωθυπουργού Το ποδηλατο στο εξωτερικό Τουρισμός στην Ελλάδα Φλόγα Χρήστος Βολικάκης Ψυχολογία
Όποιος νομίζει ότι μπορεί να βοηθήσει την προσπάθεια, είτε με σχετικό υλικό, είτε με οτιδήποτε άλλο, μην διστάσει να επικοινωνήσει μαζί μαςcyclingsantorini@yahoo.gr