Ποδηλατώ για καλύτερη ζωή!



Τρέξε στο μαραθώνιο
Τα πλεονεκτήματα της αερόβιας άσκησης είναι τόσο πολλά που δεν χωράνε σε αυτό το manual, αλλά είναι σίγουρο ότι θα τα δεις να ωφελούν τον οργανισμό σου αν ασχοληθείς με την ποδηλασία δρόμου. Πολλοί είναι οι γιατροί που πιστεύουν πλέον ότι η ποδηλασία δρόμου μπορεί να βελτιώσει περισσότερο τη φυσική αντοχή και τη λειτουργία του καρδιαναπνευστικού συστήματος σε σχέση με το τρέξιμο.

Βρες την ισορροπία σου
Η μυϊκή ανισορροπία είναι μία από τις πιο βασικές παραμέτρους τραυματισμών στους ανθρώπους που ακολουθούν αθλητική ζωή. Η ποδηλασία δρόμου δεν θα σου μάθει μόνο πώς να ισορροπείς πάνω στο ποδήλατο, αλλά θα γυμνάσει ισάξια τους μυς που βρίσκονται στη δεξιά πλευρά τους σώματός σου με αυτούς που βρίσκονται στην αριστερή. Η συμμετρική δομή του ποδηλάτου είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεσαι.       

Χαλάρωσε στο δρόμο
Είναι γεγονός ότι το ποδήλατο -και γενικότερα η αερόβια άσκηση- αποτελεί μία από τις καλύτερες λύσεις καταπολέμησης του άγχους και του στρες, που δημιουργεί ο σύγχρονος γοργός ρυθμός ζωής. Η ποδηλασία δρόμου -ειδικά σε πάρκα κι επαρχιακούς δρόμους στην εξοχή- δημιουργεί την αίσθηση της ευεξίας και μπορεί να αποτελέσει ένα από τα καλύτερα αγχολυτικά σου.


Προστάτευσε τα γόνατα
Μπορεί να έχει δημιουργήσει την αντίθετη εντύπωση, αλλά η ποδηλασία δρόμου δεν καταπονεί τις αρθρώσεις του σώματος. Οι ασφάλτινες διαδρομές δεν μεταφέρουν κραδασμούς στα γόνατα και τους αστραγάλους σε αντίθεση με το τρέξιμο και την ποδηλασία ανωμάλου δρόμου.

Ολική αναμόρφωση
Με την ποδηλασία δρόμου δεν γυμνάζεις μόνο το κάτω μέρος του σώματός σου και τα άκρα, αλλά όλο τον κορμό σου. Αν δεν σου αρκεί η παραπάνω παρατήρηση, μάθε τι απάντησε το γυναικείο κοινό στην ερώτηση «Γιατί παρακολουθείτε αγώνες ποδηλασίας;» σε δημοσκόπηση που έγινε στη Γερμανία. Λοιπόν το 85% των Γερμανίδων απάντησε: «Γιατί οι ποδηλάτες έχουν πολύ όμορφα πόδια και γλουτούς».  

Διάλεξε το Σωστό
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέξεις στην αγορά ενός ποδηλάτου είναι να πάρεις ένα στα μέτρα σου. Υπάρχουν αρκετά νούμερα ποδηλάτου, έτσι ώστε να μπορεί ο καθένας να βρει αυτό ακριβώς που του ταιριάζει. Καλύτερα λοιπόν να αγοράσεις το καινούργιο σου ποδήλατο από ένα εξειδικευμένο κατάστημα για ποδήλατα και όχι από κάποιο εμπορικό πολυκατάστημα, στο οποίο ο πωλητής μπορεί να μην έχει ξαναδεί ποδήλατο. Σημαντικό είναι επίσης το κατάστημα που θα κάνεις την αγορά να μπορεί να σου προσφέρει σέρβις ή επιδιόρθωση σε πιθανή βλάβη. Από τεχνικής άποψης, προτίμησε έναν καλό σκελετό παρά ακριβά περιφερειακά. Είναι προτιμότερο να αγοράσεις έναν καλό σκελετό και στη συνέχεια να αναβαθμίσεις τα περιφερειακά (φρένα, ρόδες, σέλα κ.λπ.).    

Ανέβα με τον σωστό τρόπο
Το πιο δύσκολο κομμάτι στην ποδηλασία δρόμου είναι το ανέβασμα στην ανηφόρα. Για να ανέβεις πιο εύκολα, πρέπει να κάνεις τη λεγόμενη «ορθοπεταλιά». Ακολούθησε τα παρακάτω και κάνε την ανηφόρα ίσιωμα.
Α. Πιάσε το τιμόνι από το κάτω μέρος ή από τις μανέτες (φρένα) αρκετά σφιχτά, έτσι ώστε να έχεις την καλύτερη δυνατή ισορροπία με το σώμα σου. Στη συνέχεια βάλε περισσότερη δύναμη στο δεξί ή το αριστερό πόδι (ανάλογα ποιο σε βολεύει) και δώσε μικρή ώθηση του κορμού προς τα εμπρός.
β. Αυτό ήταν: σήκω όρθιος πάνω στο ποδήλατο κι ανέβα την ανηφόρα με ορθοπεταλιά.

Το πρόγραμμα γυμναστικής του ποδηλάτη δρόμου
Κοιλιακοί
Ραχιαίοι
Προβολές με μπάρα
Ημικαθίσματα με μπάρα
Επιτόπια άλματα με μπάρα
Ασκήσεις για γάμπες στο ειδικό μηχάνημα
Ασκήσεις για οπίσθιους δικέφαλους στο μηχάνημα
Ελξεις
Διατάσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ετικέτες

Διάφορα Ποδηλασία Santorini Τεχνολογία Ταξίδια AUSTRALIA Πάρος EUROPE Υγεία Ηλεκτρικό Ποδήλατο Ποδηλατικός Τουρισμός BIKE FESTIVAL Ελλάδα Κατασκευές ποδηλάτων Κοινόχρηστα ποδήλατα Οδήγηση Οικολογία Ποδηλατάδα Συμβουλές 1ο Athens Criterium 23 Γύρος Αθήνας Africa Bikehotels COCO MAT Dervla Murphy Electric Bike Elekronio European Commission Eurovelo From Japan to England GeoOrbital Greece Greece - Australia ITALIA KOSMOS News Penny Marathon Pinarello Bike Railbiking Ski Bike The Cyclist association of Santorini Thira Thirasia Training in Greece WWF Zagori Αγώνες Ανθρώπινες Ιστορίες Αστυνομικοί ποδηλάτες Ασφάλεια Ασφάλεια ποδηλάτη! Βολικάκης ΓΥΡΟΣ ΓΑΛΙΑΣ Γύρος Γαλλίας Διακοπές με ποδήλατο! Διατροφή ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ Ειδήσεις Ελληνικό ποδήλατο! Επίσκεψη ποδητατών στην Σαντορίνη Εφαρμογές Ινδία-Σουηδία!! Ιστορία Κάψε Θερμίδες! Κατασκευή ποδηλάτου Νέος Νόμος Νορβηγία! Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Ο Γύρος του κόσμου Οικογένεια ΠΑΡΑΞΕΝΑ Παρουσίαση Ποδήλατο Ποδηλατόδρομοι. Πολιτισμός Προστιμα! ΡΟΔΟΣ Ρεκόρ ποδηλάτου Σέλα! Σίκινος Σουμελά Σπαστό Ηλεκτρικό Ποδήλατο Στέλιος Βάσκος Σχεδιασμός ποδηλατόδρομου Σύρος ΤΡΕΝΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΒΟΛΤΑ Ταξίδι με ποδήλατο Το ποδήλατο του πρωθυπουργού Το ποδηλατο στο εξωτερικό Τουρισμός στην Ελλάδα Φλόγα Χρήστος Βολικάκης Ψυχολογία
Όποιος νομίζει ότι μπορεί να βοηθήσει την προσπάθεια, είτε με σχετικό υλικό, είτε με οτιδήποτε άλλο, μην διστάσει να επικοινωνήσει μαζί μαςcyclingsantorini@yahoo.gr