Διακοπές στα Ελληνικά νησιά με ποδήλατο!Όσοι σκέφτονται να πάνε διακοπές με το ποδήλατο τους, έχουν μάλλον περισσότερες επιλογές από ό,τι νομίζουν. Μπορεί κανείς να πάει σε νησιωτικούς προορισμούς χωρίς κανένα απολύτως εμπόδιο, καθώς τα πλοία δεν έχουν περιορισμούς στο είδος ή τον αριθμό των ποδηλάτων που μπορούν να μεταφέρουν.
Νομίζω ότι τα νησιά των Κυκλάδων όπως η Σαντορίνη η Πάρος η Νάξος είναι ιδανικός προορισμός για όποιον θέλει να ταξιδέψει με ποδήλατο, στα οποία  είναι πολλές και οι δυνατότητες ενοικίασης ποδηλάτων και υπάρχουν και ποδηλατάδικα για το σέρβις που ίσως χρειαστεί να γίνει.
 Χωρίς προβλήματα διεξάγεται και η μεταφορά ποδηλάτων στα αεροσκάφη, με την κάθε εταιρεία να ακολουθεί τη δική της πολιτική για τον τρόπο μεταφοράς τους (συσκευασμένα ή μη). Δυνατότητα μεταφοράς ποδηλάτων παρέχουν και τα ΚΤΕΛ, ωστόσο ο ανώτατος επιτρεπόμενος αριθμός ποδηλάτων καθορίζεται σε κάθε διαδρομή ανάλογα με τις αποσκευές που μεταφέρονται από τους επιβάτες. Επειδή τα ποδήλατα αποθηκεύονται στον χώρο των αποσκευών, σε ένα γεμάτο ΚΤΕΛ συνήθως μπορούν να μεταφερθούν μέχρι δύο ποδήλατα. Πρόβλημα αντιμετωπίζουν όμως οι ποδηλάτες στη μεταφορά του οχήματός τους με τρένο, καθώς πριν από περίπου ένα χρόνο απαγορεύθηκε η είσοδος ποδηλατών στους συρμούς του ΟΣΕ. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει σχετική οδηγία της Ε.Ε. η οποία καθιστά υποχρεωτική την παρουσία ειδικής υποδομής για τη μεταφορά ποδηλάτων στους συρμούς, τέτοια δυνατότητα δεν υπάρχει πλέον.
Εδώ ακολουθούν μερικές βασικές συμβουλές για την προετοιμασία που πρέπει να κάμουμε πριν το ταξίδι με το ποδήλατο μας.
 • Ξεκινώ από εύκολες, μικρής κυκλοφορίας και κλίσης διαδρομές και αυξάνω τις αποστάσεις και την δυσκολία σταδιακά, όσο η φυσική μου κατάσταση και η εμπειρία μου το επιτρέπει.
 • Το ποδήλατο θα πρέπει να έχει σκελετό που να είναι στα μέτρα μου. Ένα μεγάλο ή μικρό μέγεθος ποδήλατου για το ανάστημά μου είναι κουραστικό, δυσκίνητο και επικίνδυνο για την ασφάλειά μου.  
 • Ρυθμίζω όλα τα ανταλλακτικά του ποδηλάτου στα μέτρα μου ώστε να ποδηλατώ ευχάριστα, ξεκούραστα και με ασφάλεια (σέλλα, λαιμός, τιμόνι, ακροτίμονα, μανέτες κ.λ.π.).
 • Αποφεύγω τα ποδήλατα με αναρτήσεις, μικρότερους τροχούς και φαρδιά λάστιχα, που είναι πιο δυσκίνητα και πολύ πιο κουραστικά.
 • Ένα καλύτερο ποδήλατο είναι και ελαφρύτερο, που σημαίνει γρηγορότερο και πιο ξεκούραστο.
 • Έχω μαζί μου νερό και τροφή για να μην τελειώσουν τα ενεργειακά μου αποθέματα. Τα τοποθετώ σε μπλούζα ποδηλασίας με τσέπες ή σε σακίδια ποδηλάτου.
 • Θα χρειαστώ πιο πολύ νερό το καλοκαίρι και περισσότερη τροφή τον χειμώνα.
 • Έχω μαζί μου ταχύμετρο ποδηλάτου και παλμογράφο για να μην ξεφεύγω σε χιλιόμετρα και παλμούς.
 • Έχω μαζί μου χρήματα σε περίπτωση που μείνω από ενέργεια, κόπωση ή βλάβη του ποδήλατου.
 • Έχω μαζί μου ρεζέρβα λάστιχο ποδήλατου, βασικά εργαλεία και κάποιες βασικές γνώσεις για να μην μείνω στο δρόμο από απλές βλάβες.
 • Φοράω τα κατάλληλα ρούχα ώστε να ποδηλατώ ελεύθερα, άνετα και ξεκούραστα και να μην εμποδίζεται η κίνηση του ποδήλατου και η δική μου.
 • Ελέγχω όλα τα συστήματα του ποδήλατου πριν από μεγάλες διαδρομές.
 • Συντηρώ συχνά την αλυσίδα και τα μηχανικά μέρη του ποδηλάτου.
 • Όσοι ενδιαφέρονται για τις εκδρομές καλό είναι να γνωρίζουν ότι ο ποδηλάτης θα πρέπει να φοράει κράνος, να έχει φώτα μπρος και πίσω στο ποδήλατό του, μία σχάρα, δύο σαμπρέλες και ειδικά εργαλεία επισκευής. Για τις διανυκτερεύσεις απαιτούνται ένα υπόστρωμα, σκηνή, sleeping- bag, ατομικά είδη υγιεινής και ένα φαρμακείο.
 • Όσον αφορά τη μεταφορά των αποσκευών,  (π.χ. σχάρες, ειδικοί κρεμαστοί σάκοι κ.ά.) που επιτρέπει τη μεταφορά των απαραίτητων για τις διακοπές,  είναι απαραίτητες αρκεί το περιεχόμενό τους να μην ξεπερνά το βάρος που προβλέπει ο κατασκευαστής.
Τι πρέπει να προσέξετε για την υγεία σας στην διάρκεια των διακοπών με ποδήλατο:
ΗΛΙΟΣ: Ο ήλιος είναι πλέον πολύ επικίνδυνος , κουράζει και αφυδατώνει και πρέπει  να τον αποφεύγετε μεταξύ των ωρών 11.οο και 16.οο. Οποιαδήποτε άσκηση πρέπει να γίνεται πριν και μετά.
ΥΠΝΟΣ: Ο αποδοτικότερος βιολογικά ύπνος είναι μεταξύ 22.οο και 02.οο το βράδυ. Όχι λοιπόν πολλά ξενύχτια αλλά πολλές και σταθερές ώρες ύπνου και ξεκούρασης. Απαραίτητη η ξεκούραση  το μεσημέρι. Το διάβασμα  και η αποτοξίνωση από την τηλεόραση είναι αναγκαία για την ανάπτυξη  της προσωπικότητάς σας.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ: Μάθετε στις διακοπές να τρώτε ένα πλούσιο και σωστό πρωινό, για να το συνεχίσετε  μετά  και στην διάρκεια των προπονήσεων! Πίνετε πολλά υγρά. ΟΧΙ στα έτοιμα φαγητά, τα πολλά παγωτά γλυκά και τα αναψυκτικά. ΝΑΙ σε σαλάτες, ψάρι, άπαχο κρέας- κοτόπουλο και στα πολλά φρούτα. Διακόψτε την χρήση συμπληρωμάτων και  να ζυγίζεστε μια φορά κάθε βδομάδα   πρωί. Προσοχή, μην τρώτε τις ίδιες ποσότητες με την περίοδο των προπονήσεων γιατί θα πάρετε πολλά κιλά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ετικέτες

Διάφορα Ποδηλασία Santorini Τεχνολογία Ταξίδια AUSTRALIA Πάρος EUROPE Υγεία Ηλεκτρικό Ποδήλατο Ποδηλατικός Τουρισμός BIKE FESTIVAL Ελλάδα Κατασκευές ποδηλάτων Κοινόχρηστα ποδήλατα Οδήγηση Οικολογία Ποδηλατάδα Συμβουλές 1ο Athens Criterium 23 Γύρος Αθήνας Africa Bikehotels COCO MAT Dervla Murphy Electric Bike Elekronio European Commission Eurovelo From Japan to England GeoOrbital Greece Greece - Australia ITALIA KOSMOS News Penny Marathon Pinarello Bike Railbiking Ski Bike The Cyclist association of Santorini Thira Thirasia Training in Greece WWF Zagori Αγώνες Ανθρώπινες Ιστορίες Αστυνομικοί ποδηλάτες Ασφάλεια Ασφάλεια ποδηλάτη! Βολικάκης ΓΥΡΟΣ ΓΑΛΙΑΣ Γύρος Γαλλίας Διακοπές με ποδήλατο! Διατροφή ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ Ειδήσεις Ελληνικό ποδήλατο! Επίσκεψη ποδητατών στην Σαντορίνη Εφαρμογές Ινδία-Σουηδία!! Ιστορία Κάψε Θερμίδες! Κατασκευή ποδηλάτου Νέος Νόμος Νορβηγία! Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Ο Γύρος του κόσμου Οικογένεια ΠΑΡΑΞΕΝΑ Παρουσίαση Ποδήλατο Ποδηλατόδρομοι. Πολιτισμός Προστιμα! ΡΟΔΟΣ Ρεκόρ ποδηλάτου Σέλα! Σίκινος Σουμελά Σπαστό Ηλεκτρικό Ποδήλατο Στέλιος Βάσκος Σχεδιασμός ποδηλατόδρομου Σύρος ΤΡΕΝΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΒΟΛΤΑ Ταξίδι με ποδήλατο Το ποδήλατο του πρωθυπουργού Το ποδηλατο στο εξωτερικό Τουρισμός στην Ελλάδα Φλόγα Χρήστος Βολικάκης Ψυχολογία
Όποιος νομίζει ότι μπορεί να βοηθήσει την προσπάθεια, είτε με σχετικό υλικό, είτε με οτιδήποτε άλλο, μην διστάσει να επικοινωνήσει μαζί μαςcyclingsantorini@yahoo.gr