10 Συμβουλές πριν πας για ποδήλατο !



Η ποδηλασία από μόνη της είναι μία υπέροχη άσκηση για το σώμα και την καρδιά αλλά κι ένας μοναδικός τρόπος αναψυχής.
Για να αποτελεί πάντοτε ευχάριστη εμπειρία, σας δίνουμε 10 συμβουλές για το τι θα πρέπει να φροντίσετε πριν βγείτε για ποδήλατο, είτε πρόκειται για βόλτα είτε για προπόνηση.
1. Το ποδήλατο πρέπει να είναι πάντα καθαρό!
Η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά. Εκτός αυτού, ένα καθαρό και πλυμένο ποδήλατο λειτουργεί καλύτερα, με μειωμένες τριβές στη μετάδοση και συνεπώς χαμηλότερη αντίσταση κύλισης. Επίσης παρατείνεται και η διάρκεια ζωής των κινούμενων εξαρτημάτων.


 
2. Το ποδήλατο πρέπει να είναι σωστά ρυθμισμένο!
Πάντοτε πριν πάτε για ποδήλατο θα πρέπει να τσεκάρετε τη σωστή
  λειτουργία των ταχυτήτων, των φρένων και των λοιπών εξαρτημάτων για τη βέλτιστη απόδοση, την αποφυγή απροόπτων και την προσωπική σας ασφάλεια.
3. Κάλλιο ένα και… στην τσέπη!
Επειδή έχει ο καιρός γυρίσματα, το να κουβαλάτε μαζί σας ένα επιπλέον ρούχο είναι μία εξαιρετικά έξυπνη και χρήσιμη κίνηση. Ένα αντιανεμικό γιλέκο ή ένα αδιάβροχο μπουφανάκι θα πρέπει πάντοτε να υπάρχει στην πίσω τσέπη της μπλούζας ή στην τσάντα σας.
4. Ένα χαρτονόμισμα αρκεί!
Δε ζυγίζουν τίποτα και είναι πολύ εύκολο να αποθηκευτούν. Συν της άλλης σου δίνουν και μία αίσθηση σιγουριάς αν σου συμβεί κάποιο απρόοπτο στη διαδρομή ή σε περίπτωση που κουράστηκες και θες να σταματήσεις κάπου για να φας κάτι ή να πιεις ένα καφέ. Η στη χειρότερη για να πάρεις ένα ταξί να γυρίσεις στο σπίτι…
5. Καλά πας αλλά να γυρίσεις κιόλας…
Η πιθανότητα σκασμένου ελαστικού είναι υπαρκτή για τον οποιοδήποτε. Το να έχετε μαζί σας μία μίνι τρόμπα και μία σαμπρέλα είναι πολύ έξυπνη κίνηση που σε περίπτωση κακοτυχίας θα σας βγάλει από μπελάδες και προβλήματα.
6. Πάντα φαγητό και νερό!
Ανάλογα με τη χρονική διάρκεια της βόλτας ή της προπόνησης – και ανάλογα με το σωματικό σας βάρος – είναι απαραίτητο να έχετε μαζί φαγητό και νερό για να αναπληρώσετε τη χαμένη ενέργεια και τα υγρά. Μία μπάρα και ένα μπουκαλάκι νερό είναι αρκετά για μία ώρα. Σε περίπτωση που η προπόνηση ξεπερνάει τη μία ώρα καλό θα είναι να πίνετε και ηλεκτρολύτες.
7. Κάποιος να ξέρει πάντα πού πηγαίνεις!
Σε περίπτωση που πηγαίνεις για ποδήλατο χωρίς παρέα, ενημέρωσε κάποιο κοντινό σου πρόσωπο που πας και για πόση ώρα. Επίσης φρόντισε να έχεις μαζί σου και το κινητό σου. Εκτός από τις φωτογραφίες για το
fb και το instagram, μπορεί να σου χρειαστεί σε μία δύσκολη κατάσταση. Καλό θα είναι να έχεις μαζί σου και ταυτότητα σε περίπτωση ατυχήματος.
8. Φάε ελαφριά!
Το γεύμα σου πριν από την προπόνηση θα πρέπει να αποτελεί μία καλή πηγή ενέργειας χωρίς πολλά λιπαρά και φυτικές ίνες. Τόσο οι φυτικές ίνες όσο και τα λιπαρά είναι δύσπεπτα και δεν ευνοούν την απόδοση. Προτίμησε υδατάνθρακες και πρωτεϊνες χωρίς πολλά λιπαρά.
9. Καλή η ενυδάτωση αλλά προσοχή στις υπερβολές!
Το νερό είναι σαφώς απαραίτητο για τον οργανισμό, όμως η υπερβολική κατάποση πριν από την προπόνηση οδηγεί σε αρνητικά αποτελέσματα. Μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε υπονατριαιμία με συμπτώματα πονοκεφάλου, εξάντλησης και ναυτίας. Η ιδανική ποσότητα είναι μισό λίτρο νερού, μία με δύο ώρες πριν την προπόνηση.
10. Άσε τις διατάσεις για μετά…
Οι τελευταίες μελέτες και έρευνες έχουν δείξει πως οι διατάσεις πριν από το ποδήλατο – όταν οι μύες είναι ακόμα κρύοι – μπορεί να έχουν αρνητικά αποτελέσματα, αποδυναμώνοντας τους μύες. Είναι προτιμότερο να περιμένετε το τέλος της προπόνησης όταν οι μύες είναι ακόμα ζεστοί.
πηγή: MBIKE.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ετικέτες

Διάφορα Ποδηλασία Santorini Τεχνολογία Ταξίδια AUSTRALIA Πάρος EUROPE Υγεία Ηλεκτρικό Ποδήλατο Ποδηλατικός Τουρισμός BIKE FESTIVAL Ελλάδα Κατασκευές ποδηλάτων Κοινόχρηστα ποδήλατα Οδήγηση Οικολογία Ποδηλατάδα Συμβουλές 1ο Athens Criterium 23 Γύρος Αθήνας Africa Bikehotels COCO MAT Dervla Murphy Electric Bike Elekronio European Commission Eurovelo From Japan to England GeoOrbital Greece Greece - Australia ITALIA KOSMOS News Penny Marathon Pinarello Bike Railbiking Ski Bike The Cyclist association of Santorini Thira Thirasia Training in Greece WWF Zagori Αγώνες Ανθρώπινες Ιστορίες Αστυνομικοί ποδηλάτες Ασφάλεια Ασφάλεια ποδηλάτη! Βολικάκης ΓΥΡΟΣ ΓΑΛΙΑΣ Γύρος Γαλλίας Διακοπές με ποδήλατο! Διατροφή ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ Ειδήσεις Ελληνικό ποδήλατο! Επίσκεψη ποδητατών στην Σαντορίνη Εφαρμογές Ινδία-Σουηδία!! Ιστορία Κάψε Θερμίδες! Κατασκευή ποδηλάτου Νέος Νόμος Νορβηγία! Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Ο Γύρος του κόσμου Οικογένεια ΠΑΡΑΞΕΝΑ Παρουσίαση Ποδήλατο Ποδηλατόδρομοι. Πολιτισμός Προστιμα! ΡΟΔΟΣ Ρεκόρ ποδηλάτου Σέλα! Σίκινος Σουμελά Σπαστό Ηλεκτρικό Ποδήλατο Στέλιος Βάσκος Σχεδιασμός ποδηλατόδρομου Σύρος ΤΡΕΝΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΒΟΛΤΑ Ταξίδι με ποδήλατο Το ποδήλατο του πρωθυπουργού Το ποδηλατο στο εξωτερικό Τουρισμός στην Ελλάδα Φλόγα Χρήστος Βολικάκης Ψυχολογία
Όποιος νομίζει ότι μπορεί να βοηθήσει την προσπάθεια, είτε με σχετικό υλικό, είτε με οτιδήποτε άλλο, μην διστάσει να επικοινωνήσει μαζί μαςcyclingsantorini@yahoo.gr