Σε εφαρμογή την 31η Οκτωβρίου 2018 ο νόμος για τα ποδήλατα (βίντεο)


 
Ποιος είναι ο ελάχιστος εξοπλισμός που πρέπει να διαθέτει ένα ποδήλατο σύμφωνα με τον νέο νόμο.Πού πρέπει να διακινείται ο ποδηλάτης; 
Σε εφαρμογή μπαίνει στις 31 Οκτωβρίου ο νόμος που ψήφισε τον περασμένο Μάρτιο η Βουλή με σκοπό να καταστεί ασφαλής η διακίνηση με ποδήλατο στο κυπριακό οδικό δίκτυο. Οι βασικές πρόνοιες του νόμου, τις οποίες οφείλουν να έχουν υπόψη τους οι ποδηλάτες για να μην παρανομούν, αναφέρονται πιο κάτω. Ήδη έχει κυκλοφορήσει και σχετικό φυλλάδιο από το Υπουργείο Μεταφορών, ενώ θα γίνει και ενημερωτική καμπάνια.
Ελάχιστος εξοπλισμός
Ο ελάχιστος εξοπλισμός που πρέπει να διαθέτει ένα ποδήλατο είναι:
 
1.Δυο ανεξάρτητα συστήματα φρένων
2.Φανός μπροστά
3.Φανός στο οπίσθιο μέρος του ποδηλάτου
4.Ανακλαστήρες
5.Ειδικό καμπανάκι
6.Ελαστηκά σε καλή κατάσταση


Οι έμποροι ποδήλατων έχουν υποχρέωση να πωλούν τα ποδήλατα με βάση τις πιο πάνω ελάχιστες προδιαγραφές. Οι ποδηλάτες θα ήταν καλό να πάνε για ένα σέρβις το όχημά τους, ούτως ώστε να είναι έτοιμοι πριν την εφαρμογή του νόμου σε 20 ημέρες. Σύμφωνα επίσης με τους ειδικούς παρά το ότι ο νόμος δεν υποχρεώνει το κράνος στους ποδηλατιστές καλό είναι να το φοράνε. 

Απαγορεύσεις


Στο μεταξύ να σημειώσουμε ότι μετά από διαμαρτυρίες δεν πέρασε στον νόμο πρόνοια για απαγόρευση της κυκλοφορίας ποδήλατων στα πεζοδρόμια. Απαγορεύεται ωστόσο η χρήση ποδήλατου σε αυτοκινητόδρομο ή δρόμο ταχείας κυκλοφορίας. Άλλη μία απαγόρευση είναι η μεταφορά οποιουδήποτε αντικειμένου το οποίο εμποδίζει την ασφαλή χρήση του ποδήλατου. Απαγορεύεται επίσης να σύρει ζώο, να μεταφέρει επιβάτη ή επιβάτες εκτός αν είναι ποδήλατο μεταφοράς επιβατών. Απαγορεύεται η χρήση ποδήλατου από άτομο το οποίο βρίσκεται υπό την επήρεια αλκοόλης ή ναρκωτικών.
Τι να προσέχουν οι οδηγοί

Ο νόμος επιβάλλει και υποχρεώσεις στους οδηγούς μηχανοκίνητων οχημάτων, όπως οι μοτοσικλέτες και τα Ι.Χ., σύμφωνα με τις οποίες, ο οδηγός ενός μηχανοκίνητου θα πρέπει να διατηρεί απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου από το ποδήλατο κατά τον χρόνο προσπεράσματος ποδηλάτη. Θα πρέπει επίσης να προσαρμόζει την ταχύτητα του οχήματός του κατά τρόπο ώστε να διευκολύνει τη διακίνηση του ποδήλατου και να του δίνει προτεραιότητα.
Εξάλλου η στάση, η διακίνηση ή στάθμευση μηχανοκίνητου οχήματος σε ποδηλατολωρίδα, ποδηλατόδρομο, ή ποδηλατοδιάδρομο απαγορεύεται. Ωστόσο, επιτρέπεται η στάση μηχανοκίνητου οχήματος σε ποδηλατοδιάδρομο για σύντομο χρονικό διάστημα, το οποίο είναι αναγκαίο για σκοπούς επιβίβασης ή αποβίβασης.
Ο νόμος προνοεί και ποινές σε περίπτωση παραβίασης των άρθρων του έως και 1.000 ευρώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ετικέτες

Διάφορα Ποδηλασία Santorini Τεχνολογία Ταξίδια AUSTRALIA Πάρος EUROPE Υγεία Ηλεκτρικό Ποδήλατο Ποδηλατικός Τουρισμός BIKE FESTIVAL Ελλάδα Κατασκευές ποδηλάτων Κοινόχρηστα ποδήλατα Οδήγηση Οικολογία Ποδηλατάδα Συμβουλές 1ο Athens Criterium 23 Γύρος Αθήνας Africa Bikehotels COCO MAT Dervla Murphy Electric Bike Elekronio European Commission Eurovelo From Japan to England GeoOrbital Greece Greece - Australia ITALIA KOSMOS News Penny Marathon Pinarello Bike Railbiking Ski Bike The Cyclist association of Santorini Thira Thirasia Training in Greece WWF Zagori Αγώνες Ανθρώπινες Ιστορίες Αστυνομικοί ποδηλάτες Ασφάλεια Ασφάλεια ποδηλάτη! Βολικάκης ΓΥΡΟΣ ΓΑΛΙΑΣ Γύρος Γαλλίας Διακοπές με ποδήλατο! Διατροφή ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ Ειδήσεις Ελληνικό ποδήλατο! Επίσκεψη ποδητατών στην Σαντορίνη Εφαρμογές Ινδία-Σουηδία!! Ιστορία Κάψε Θερμίδες! Κατασκευή ποδηλάτου Νέος Νόμος Νορβηγία! Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Ο Γύρος του κόσμου Οικογένεια ΠΑΡΑΞΕΝΑ Παρουσίαση Ποδήλατο Ποδηλατόδρομοι. Πολιτισμός Προστιμα! ΡΟΔΟΣ Ρεκόρ ποδηλάτου Σέλα! Σίκινος Σουμελά Σπαστό Ηλεκτρικό Ποδήλατο Στέλιος Βάσκος Σχεδιασμός ποδηλατόδρομου Σύρος ΤΡΕΝΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΒΟΛΤΑ Ταξίδι με ποδήλατο Το ποδήλατο του πρωθυπουργού Το ποδηλατο στο εξωτερικό Τουρισμός στην Ελλάδα Φλόγα Χρήστος Βολικάκης Ψυχολογία
Όποιος νομίζει ότι μπορεί να βοηθήσει την προσπάθεια, είτε με σχετικό υλικό, είτε με οτιδήποτε άλλο, μην διστάσει να επικοινωνήσει μαζί μαςcyclingsantorini@yahoo.gr