Τα μυστικά του Ποδηλάτου

Τα μυστικά για καλή χρήση του ποδηλάτου
Οι γνωστοί πόνοι στη μέση και στον αυχένα, τα πιασίματα μετά από βόλτες επάνω στο ποδήλατο χαλάνε τη διάθεση και όχι μόνο.Μακρόχρονες ζημιές έρχονται στο προσκήνιο. Μετά τη βόλτα αισθάνεστε την πλάτη σας σαν μπετόβεργα...

Όλα ξεκινούν από τη σπονδυλική στήλη στην οσφυϊκή μοίρα και ανεβαίνουν μέχρι τον αυχένα. Αν οδηγείτε πολύ ώρα σε απότομη ανηφόρα και έχετε και σακίδιο στην πλάτη, τότε τα συμπτώματα ενισχύονται.



Aν τα προβλήματα πόνων που αντιμετωπίζετε εμφανίζονται μόνο στο ζέσταμα, τότε κάτι δεν πάει καλά. Σε πρώτη φάση πρέπει να ελέγξετε τη θέση οδήγησής σας και τη θέση της σέλας σας. Ο εξοπλισμός σας πρέπει να είναι προσαρμοσμένος στα ατομικά χαρακτηριστικά και στις δικές σας απαιτήσεις.



Στον εξοπλισμό συγκαταλέγονται και τα σωστά ρούχα. Το κολλάν με το μαξιλαράκι είναι προϋπόθεση για τη βόλτα επάνω στο ποδήλατο, το ίδιο και τα ισοθερμικά μπλουζάκια. Δεν πρέπει να κατηφορίζετε ιδρωμένοι και να παγώνει η μέση ή τα πόδια. Τα κατάλληλα ρούχα εξατμίζουν τον ιδρώτα γρήγορα, κρατώντας το σώμα ζεστό και αποδοτικό.

Αν αυτά έχουν καλώς, τότε το πιο σημαντικό εργαλείο, εσείς δηλαδή, χρειάζεστε ξεσκούριασμα. Οι κατάλληλες ασκήσεις στα κατάλληλα σημεία θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε τα προβλήματα και να παραμείνετε σε ρυθμό.

Κάθεστε σωστά στο ποδήλατο;

Ένα λάθος νούμερο σκελετού ή λάθος θέση οδήγησης είναι αιτίες για τους πόνους κατά τη διάρκεια της διαδρομής. Καθίστε άνετα! Ελέγξτε το ύψος της σέλας κατά τακτά χρονικά διαστήματα, ειδικά αν έχετε κάνει αλλαγές σε κάποια απότομη κατάβαση ή αν δανείσατε το ποδήλατο. Αν η θέση της σέλας είναι πολύ χαμηλά, τότε μπορούν να παρουσιαστούν προβλήματα στα γόνατα. Εξάλλου, η χαμηλή θέση δεν επιτρέπει το σωστό στροφάρισμα, με αποτέλεσμα τη μείωση της απόδοσης.

Πώς να διορθώσω τη θέση της σέλας;

Πρακτικά το τεντωμένο πόδι πρέπει να ακουμπά με τη φτέρνα το πεντάλ. Δε θα βρίσκεται όμως σε υπερέκταση. Καθώς οδηγείτε ελέγξτε αν τα ισχία «φεύγουν» δεξιά ή αριστερά. Τότε έχετε τοποθετήσει τη σέλα πολύ ψηλά. Ελέγξτε τη διαφορά ύψους σέλας και τιμονιού. Αν το τιμόνι βρίσκεται πολύ χαμηλά, τότε δημιουργούνται συσπάσεις στην περιοχή του αυχένα με επακόλουθο τους πόνους.

Αυτό γίνεται, γιατί υπάρχει ανισορροπία μεταξύ της οσφυϊκής, της θωρακικής και της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Αυτό το προκαλεί η πολύ τεντωμένη θέση οδήγησης. Αν δεν μπορείτε να διορθώσετε τη διαφορά με τη σέλα και το τιμόνι, τότε ο σκελετός είναι πολύ μικρός για σας.

Αν βρίσκονται στο ίδιο περίπου ύψος και εσείς κάθεστε παρόλα αυτά τεντωμένος, τότε είναι πολύ μακρύς ο οριζόντιος σωλήνας. Μετρήστε το λαιμό από τη μέση του μέχρι το τιμόνι. Αν είναι μακρύτερος από 135 χιλ. αλλάξτε τον. Οι σταθεροί λαιμοί κυμαίνονται από 90-120 χιλ. Σε μεγάλες διαδρομές μπορείτε να φτιάξετε μια άνετη θέση οδήγησης πιο όρθια.

Κινητοποιηθείτε

Διατάσεις, το Α και Ω. Για πολλούς βαρετές, για άλλους σημαντικές. Οι διατάσεις δεν είναι απλά κάποιες ασκήσεις. Είναι ο βασιλιάς των ασκήσεων. Κάθε αθλούμενος θα πρέπει να ξέρει, ότι το μυϊκό σύστημα πρέπει να είναι ευλύγιστο. Αν δεν είναι, τότε οι μύες βραχύνονται και πιάνονται με το παραμικρό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ετικέτες

Διάφορα Ποδηλασία Santorini Τεχνολογία Ταξίδια AUSTRALIA Πάρος EUROPE Υγεία Ηλεκτρικό Ποδήλατο Ποδηλατικός Τουρισμός BIKE FESTIVAL Ελλάδα Κατασκευές ποδηλάτων Κοινόχρηστα ποδήλατα Οδήγηση Οικολογία Ποδηλατάδα Συμβουλές 1ο Athens Criterium 23 Γύρος Αθήνας Africa Bikehotels COCO MAT Dervla Murphy Electric Bike Elekronio European Commission Eurovelo From Japan to England GeoOrbital Greece Greece - Australia ITALIA KOSMOS News Penny Marathon Pinarello Bike Railbiking Ski Bike The Cyclist association of Santorini Thira Thirasia Training in Greece WWF Zagori Αγώνες Ανθρώπινες Ιστορίες Αστυνομικοί ποδηλάτες Ασφάλεια Ασφάλεια ποδηλάτη! Βολικάκης ΓΥΡΟΣ ΓΑΛΙΑΣ Γύρος Γαλλίας Διακοπές με ποδήλατο! Διατροφή ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ Ειδήσεις Ελληνικό ποδήλατο! Επίσκεψη ποδητατών στην Σαντορίνη Εφαρμογές Ινδία-Σουηδία!! Ιστορία Κάψε Θερμίδες! Κατασκευή ποδηλάτου Νέος Νόμος Νορβηγία! Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Ο Γύρος του κόσμου Οικογένεια ΠΑΡΑΞΕΝΑ Παρουσίαση Ποδήλατο Ποδηλατόδρομοι. Πολιτισμός Προστιμα! ΡΟΔΟΣ Ρεκόρ ποδηλάτου Σέλα! Σίκινος Σουμελά Σπαστό Ηλεκτρικό Ποδήλατο Στέλιος Βάσκος Σχεδιασμός ποδηλατόδρομου Σύρος ΤΡΕΝΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΒΟΛΤΑ Ταξίδι με ποδήλατο Το ποδήλατο του πρωθυπουργού Το ποδηλατο στο εξωτερικό Τουρισμός στην Ελλάδα Φλόγα Χρήστος Βολικάκης Ψυχολογία
Όποιος νομίζει ότι μπορεί να βοηθήσει την προσπάθεια, είτε με σχετικό υλικό, είτε με οτιδήποτε άλλο, μην διστάσει να επικοινωνήσει μαζί μαςcyclingsantorini@yahoo.gr