Σχάρες αυτοκινήτου για μεταφορά ποδηλάτου.




Η ποδηλασία είναι ένα άθλημα που συνδέεται άμεσα με το αυτοκίνητο, καθώς αν θέλετε να απολαύσετε μια ευχάριστη διαδρομή θα πρέπει να πάτε κάπου εκτός πόλης. Η μεταφορά του ποδηλάτου σας λοιπόν με το αυτοκίνητο, προϋποθέτει και την απαραίτητη σχάρα ποδηλάτου. Εμείς δε θα σας πούμε ποιον τύπο σχάρας να διαλέξετε, καθώς αυτή είναι μια καθαρά προσωπική επιλογή. Θα σας πούμε όμως τα χαρακτηριστικά τους, για να μπορέσετε να επιλέξετε με πλήρη γνώση και συνείδηση την καταλληλότερη για εσάς. Σχάρες οροφής
Από τις συνηθέστερες που κυκλοφορούν είναι οι σχάρες οροφής, οι οποίες ασφαλίζουν στις μπάρες της οροφής και συγκρατούν το ποδήλατο από το διαγώνιο σωλήνα, ενώ οι τροχοί ασφαλίζουν στο αυλάκι και δένονται με ιμάντες.
Τα πλεονεκτήματά τους είναι ότι ταιριάζουν με τους περισσότερους τύπους αυτοκινήτων και ότι σας βοηθούν να διατηρήσετε την πλήρη λειτουργικότητα του αυτοκινήτου και κυρίως, την άμεση πρόσβαση στο πορτμπαγκάζ. Από την άλλη μεριά, λόγω της αεροδυναμικής αντίστασης που δημιουργούν, αυξάνουν την κατανάλωση καύσιμου. Λογικά, δεδομένης της αντίστασης, μπορεί να αναμένει κανείς και μείωση της τελικής ταχύτητας, αν και αυτό μάλλον δεν απασχολεί κάποιον ο οποίος ετοιμάζεται για μια χαλαρή βόλτα με ποδήλατο.

Οπίσθιες σχάρες
Οι οπίσθιες σχάρες, είναι νεότερα μοντέλα που άρχισαν να κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια και τοποθετούνται στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου με ιμάντες ή πάνω στον κοτσαδόρο. Με αυτές τις σχάρες μπορείτε να μεταφέρετε έως και τρία ποδήλατα. Η καλύτερη –από άποψη αεροδυναμικής– θέση τους περιορίζει το πρόβλημα της αυξημένης κατανάλωσης, ενώ η τοποθέτηση των ποδηλάτων είναι πιο εύκολη, καθώς η δουλειά γίνεται στο ύψος του οδηγού. Βέβαια, ισχύει ότι η σχάρα περιορίζει την πρόσβαση στο πορτμπαγκάζ. Οι κατασκευαστές έχουν προβλέψει, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος κατά την τοποθέτηση του ποδηλάτου. Τακτικοί ποδηλάτες συμβουλεύουν να στερεώνετε στο πεντάλ του ποδηλάτου μια χοντρή κάλτσα, γιατί τα πεντάλ έχουν πιο «ατίθαση» συμπεριφορά όταν προσπαθείτε να τα στηρίξετε στη σχάρα.

Μπορείτε και μόνοι σας
Η τοποθέτηση της σχάρας ποδηλάτου δεν είναι κάτι το τόσο δύσκολο που να μην μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας. Απλά, θα πρέπει να πάρετε αναλυτικές οδηγίες από τον έμπορο που προμηθευτήκατε τη σχάρα ή από το φυλλάδιο οδηγιών χρήσης, ώστε να μη γίνει κανένα λάθος και θέσετε σε κίνδυνο όχι μόνο τη δική σας ασφάλεια, αλλά και των άλλων.

Τι να προσέξετε:
- Εάν τοποθετήσετε σχάρα με ποδήλατα στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου, θα πρέπει να προσέξετε να μην κρύβεται η πινακίδα του και να είναι πλήρως ορατά τα φώτα. Ζητήστε τη βοήθεια του πωλητή για να σας εξηγήσει πώς θα δέσετε σωστά τα ποδήλατα.
- Τοποθετήστε ανακλαστήρες φωτός, ώστε κατά τη νυχτερινή οδήγηση να είναι σαφές στους οδηγούς που ακολουθούν ότι έχετε τοποθετήσει σχάρα και άρα, η απόστασή τους από το όχημά σας πρέπει να ρυθμίζεται αναλόγως.
- Σε καμία περίπτωση η σχάρα και τα ποδήλατα δεν πρέπει να περιορίζουν την ορατότητα του οδηγού προς τα πίσω.
- Μην αφήνετε ποτέ τη σχάρα πάνω στο αυτοκίνητο εφόσον δεν μεταφέρετε ποδήλατα. Το επιβαρύνετε με επιπλέον κιλά, ενώ -λόγω του αυξημένου μήκους- δυσκολεύεστε στο παρκάρισμα.
- Όταν κυκλοφορείτε με τα ποδήλατα στη σχάρα οροφής, έχετε στο νου σας το αυξημένο ύψος του αυτοκινήτου. Εάν πρόκειται να μπείτε σε κλειστό πάρκινγκ ή αν κινείστε εκτός δρόμου, αυτό μπορεί να γίνει πρόβλημα.
- Εάν ο καιρός είναι βροχερός, καλύψτε τη σέλα του ποδηλάτου με ένα κομμάτι νάιλον και στερεώστε με ταινία. Έτσι, θα μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε μόλις σταματήσετε και η σέλα δεν θα μουλιάσει.
- Εάν χρησιμοποιείτε ιμάντες για να στηρίξετε τις σχάρες ή τα ποδήλατα, ελέγχετε τακτικά ότι είναι σε άριστη κατάσταση. Οι καιρικές συνθήκες και η μακροχρόνια χρήση μπορεί να φθείρουν τον ιμάντα, με κίνδυνο να κοπεί.
- Σε κάθε περίπτωση, οι ταλαντώσεις του αυτοκινήτου κατά την οδήγηση αλλά και η αντίσταση του αέρα μπορεί να γίνουν αιτία να χαλαρώσουν οι ιμάντες πρόσδεσης. Εάν κάνετε μακρύ ταξίδι, φροντίστε να ελέγχετε την τάση των ιμάντων όταν κάνετε σύντομες στάσεις.
- Εάν πρόκειται να σταματήσετε και να απομακρυνθείτε από το αυτοκίνητο, ο κίνδυνος κλοπής των ποδηλάτων υπάρχει. Επιλέξτε σχάρες με κλειδαριά ή ρωτήστε αν διατίθεται κλειδαριά έξτρα.
- Γενικά, εάν δεν χρησιμοποιείτε τη σχάρα τακτικά, φροντίστε να την αποθηκεύετε σωστά για να αποφύγετε γδαρσίματα ή φθορά από υγρασία και χημικά. Εάν σχεδιάζετε να ταξιδέψετε, ελέγξτε εγκαίρως τη σχάρα και τους ιμάντες ώστε να μην αντιμετωπίσετε προβλήματα την ώρα της αναχώρησης.
- Χρησιμοποιήστε τη σχάρα βάσει των προδιαγραφών της, όσον αφορά την τοποθέτηση, το δέσιμο των ποδηλάτων και το επιτρεπόμενο βάρος, και μην κάνετε αυτοσχεδιασμούς που μπορεί να προκαλέσουν φθορές στο αυτοκίνητο, απώλεια του ποδηλάτου ή καταστροφή της σχάρας.

Λάθος μεταφορά ποδηλάτου
- Μη μεταφέρετε ποτέ το ποδήλατο σε μισάνοιχτο πορτμπαγκάζ. Κάνοντας κάτι τέτοιο αλλάζετε τη αεροδυναμική του αυτοκινήτου, ενώ ο κίνδυνος να ανοίξει το πορτμπαγκάζ είναι μεγάλος.
- Μην τοποθετείτε ΠΟΤΕ το ποδήλατο στο πίσω κάθισμα. Σε περίπτωση φρεναρίσματος μπορεί να γίνει αιτία για σοβαρό τραυματισμό σας. Εξάλλου, το λάδι από την αλυσίδα θα μπορούσε να λερώσει τα καθίσματα.
- Εάν έχετε αυτοκίνητο με ανακλινόμενα καθίσματα, πολυμορφικό ή στέισον βάγκον, που σας δίνουν τη δυνατότητα να τοποθετήσετε το ποδήλατο στο μεγάλο χώρο αποσκευών, στερεώστε το καλά με ιμάντες, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να έρθει στο κεφάλι σας σε περίπτωση φρεναρίσματος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ετικέτες

Διάφορα Ποδηλασία Santorini Τεχνολογία Ταξίδια AUSTRALIA Πάρος EUROPE Υγεία Ηλεκτρικό Ποδήλατο Ποδηλατικός Τουρισμός BIKE FESTIVAL Ελλάδα Κατασκευές ποδηλάτων Κοινόχρηστα ποδήλατα Οδήγηση Οικολογία Ποδηλατάδα Συμβουλές 1ο Athens Criterium 23 Γύρος Αθήνας Africa Bikehotels COCO MAT Dervla Murphy Electric Bike Elekronio European Commission Eurovelo From Japan to England GeoOrbital Greece Greece - Australia ITALIA KOSMOS News Penny Marathon Pinarello Bike Railbiking Ski Bike The Cyclist association of Santorini Thira Thirasia Training in Greece WWF Zagori Αγώνες Ανθρώπινες Ιστορίες Αστυνομικοί ποδηλάτες Ασφάλεια Ασφάλεια ποδηλάτη! Βολικάκης ΓΥΡΟΣ ΓΑΛΙΑΣ Γύρος Γαλλίας Διακοπές με ποδήλατο! Διατροφή ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ Ειδήσεις Ελληνικό ποδήλατο! Επίσκεψη ποδητατών στην Σαντορίνη Εφαρμογές Ινδία-Σουηδία!! Ιστορία Κάψε Θερμίδες! Κατασκευή ποδηλάτου Νέος Νόμος Νορβηγία! Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Ο Γύρος του κόσμου Οικογένεια ΠΑΡΑΞΕΝΑ Παρουσίαση Ποδήλατο Ποδηλατόδρομοι. Πολιτισμός Προστιμα! ΡΟΔΟΣ Ρεκόρ ποδηλάτου Σέλα! Σίκινος Σουμελά Σπαστό Ηλεκτρικό Ποδήλατο Στέλιος Βάσκος Σχεδιασμός ποδηλατόδρομου Σύρος ΤΡΕΝΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΒΟΛΤΑ Ταξίδι με ποδήλατο Το ποδήλατο του πρωθυπουργού Το ποδηλατο στο εξωτερικό Τουρισμός στην Ελλάδα Φλόγα Χρήστος Βολικάκης Ψυχολογία
Όποιος νομίζει ότι μπορεί να βοηθήσει την προσπάθεια, είτε με σχετικό υλικό, είτε με οτιδήποτε άλλο, μην διστάσει να επικοινωνήσει μαζί μαςcyclingsantorini@yahoo.gr