Το κίνημα της ορθοπεταλιάς

Του ΑΝΔΡΕΑ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ   (από την Ελευθεροτυπία)
Στο λυκόφως των αλλεπάλληλων μνημονίων, της εθνικής υποδούλωσης και της κοινωνικής πτώχευσης, το αναπάντεχο κίνημα της πλατείας συνοδεύεται από ένα παράλληλο - πρωτόγνωρο κίνημα, που οργανώθηκε επίσης μέσω facebook: το κίνημα της ορθοπεταλιάς!
Δεκάδες χιλιάδες νέες και νέοι αντιδρούν με τον πιο υγιή τρόπο στη γενικευμένη εθνική κατάθλιψη, βγαίνουν στους δρόμους και οργανώνουν κάθε Παρασκευή, σχεδόν σ' όλες τις πόλεις της χώρας, σιωπηρές ποδηλατοδρομίες καταλαμβάνοντας τους αυτοκινητόδρομους. Πρόκειται για ένα πρωτότυπο μπιχεϊβιοριστικό κίνημα που αίφνης αμφισβητεί στην πράξη, με θετικό τρόπο, όλο το μεταπολεμικό μοντέλο των μετακινήσεων στις πόλεις και την ιδεολογία του Ι.Χ., διακηρύσσοντας σιωπηλά: «Ε, είμαστε και μεις εδώ! Οι δρόμοι μας ανήκουν. Οι πόλεις είναι και δικές μας».
Η τιμή της βενζίνης έχει εκτιναχθεί στα ύψη. Ολο και περισσότεροι μικρομεσαίοι ακινητοποιούν τα Ι.Χ. και σκέφτονται σοβαρά να παραδώσουν στην εφορία τις πινακίδες. Το εναλλακτικό κίνημα για πρώτη φορά συναντιέται με την κοινή αγωνία για επιβίωση. Πριν από δυο χρόνια μπορεί να αντιμετώπιζαν αυτούς τους ποδηλάτες σαν γραφικούς. Τώρα όχι πια. Πολλοί σκέφτονται να τους μιμηθούν. Αν μπεις στο τρόλεϊ και στο λεωφορείο, σαρδέλα γίνεσαι. Τη λύση τη δίνει η ίδια η ζωή: ξεπουλάνε τα ποδηλατάδικα!
Το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με στοιχεία του Εργαστηρίου Βιώσιμης Ανάπτυξης του Πολυτεχνείου, τουλάχιστον 5.000 άτομα μετακινούνται σε καθημερινή βάση με ποδήλατο στην Αθήνα, διακινδυνεύοντας τη ζωή τους ανάμεσα στα αυτοκίνητα. Είναι ένα φαινόμενο που πολλαπλασιάζεται με γεωμετρική πρόοδο τις τελευταίες εβδομάδες σ' όλες τις πόλεις και δείχνει ότι είμαστε ικανοί απ' τη μια στιγμή στην άλλη να γίνουμε... Πεκίνο μόνοι μας! Ότι δεν έχουμε πλέον καμιά εμπιστοσύνη, υπομονή και την πολυτέλεια να περιμένουμε ώς το 2014 για να διαπιστώσουμε αν θα «φιλοτιμηθούν» να φτιάξουν τους ποδηλατόδρομους που εξήγγειλαν.
Χαρακτηριστικό είναι το site «ποδηλατόδρομοι.gr» (μπες και δες!) που προτείνει να σχεδιάσεις, να... χαράξεις και να κινηθείς σ' έναν ποδηλατόδρομο ακόμη κι αν δεν υπάρχει!.. «Σχεδίασε πάνω στον interactive χάρτη τον ποδηλατόδρομο που φτιάχτηκε στο δήμο σου, τη διαδρομή που ανακάλυψες ώστε να πηγαίνεις στη δουλειά σου ή την αγαπημένη σου διαδρομή εκτός πόλης, περίγραψέ τη, αξολόγησέ τη, πρόσθεσε και φωτογραφίες αν έχεις. Η εμπειρία κάποιου μέλους που ενημέρωσε το site για κάποια διαδρομή μπορεί να αξιοποιηθεί από τα υπόλοιπα μέλη που σκοπεύουν να τη χρησιμοποιήσουν. Αφιέρωσε ελάχιστο από το χρόνο σου, ώστε να χαράξεις μια κατά τη γνώμη σου χρήσιμη ή ενδιαφέρουσα διαδρομή στο χάρτη και να την περιγράψεις με λίγες λέξεις».
Το μπιχεϊβιοριστικό κίνημα της ορθοπεταλιάς εμφανίστηκε τώρα, την πιο κρίσιμη στιγμή, και σαν να θέλει κάτι να πει. Ισως, ότι βάζουμε στη ζωή μας το ποδήλατο, πριν προλάβετε να μας κάνετε τη ζωή ποδήλατο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ετικέτες

Διάφορα Ποδηλασία Santorini Τεχνολογία Ταξίδια AUSTRALIA Πάρος EUROPE Υγεία Ηλεκτρικό Ποδήλατο Ποδηλατικός Τουρισμός BIKE FESTIVAL Ελλάδα Κατασκευές ποδηλάτων Κοινόχρηστα ποδήλατα Οδήγηση Οικολογία Ποδηλατάδα Συμβουλές 1ο Athens Criterium 23 Γύρος Αθήνας Africa Bikehotels COCO MAT Dervla Murphy Electric Bike Elekronio European Commission Eurovelo From Japan to England GeoOrbital Greece Greece - Australia ITALIA KOSMOS News Penny Marathon Pinarello Bike Railbiking Ski Bike The Cyclist association of Santorini Thira Thirasia Training in Greece WWF Zagori Αγώνες Ανθρώπινες Ιστορίες Αστυνομικοί ποδηλάτες Ασφάλεια Ασφάλεια ποδηλάτη! Βολικάκης ΓΥΡΟΣ ΓΑΛΙΑΣ Γύρος Γαλλίας Διακοπές με ποδήλατο! Διατροφή ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ Ειδήσεις Ελληνικό ποδήλατο! Επίσκεψη ποδητατών στην Σαντορίνη Εφαρμογές Ινδία-Σουηδία!! Ιστορία Κάψε Θερμίδες! Κατασκευή ποδηλάτου Νέος Νόμος Νορβηγία! Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Ο Γύρος του κόσμου Οικογένεια ΠΑΡΑΞΕΝΑ Παρουσίαση Ποδήλατο Ποδηλατόδρομοι. Πολιτισμός Προστιμα! ΡΟΔΟΣ Ρεκόρ ποδηλάτου Σέλα! Σίκινος Σουμελά Σπαστό Ηλεκτρικό Ποδήλατο Στέλιος Βάσκος Σχεδιασμός ποδηλατόδρομου Σύρος ΤΡΕΝΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΒΟΛΤΑ Ταξίδι με ποδήλατο Το ποδήλατο του πρωθυπουργού Το ποδηλατο στο εξωτερικό Τουρισμός στην Ελλάδα Φλόγα Χρήστος Βολικάκης Ψυχολογία
Όποιος νομίζει ότι μπορεί να βοηθήσει την προσπάθεια, είτε με σχετικό υλικό, είτε με οτιδήποτε άλλο, μην διστάσει να επικοινωνήσει μαζί μαςcyclingsantorini@yahoo.gr