Το πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ «Αστική Αναζωογόνηση 2012 - 2015» ,θα έρθει και στον Δήμο Θήρας;Σε μια προσπάθεια προώθησης εναλλακτικών επιλογών μετακίνησης εκτός των μέσων μαζικής μεταφοράς, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου ζωής υλοποιείται η δράση «Αυτοματοποιημένο Σύστημα Κοινόχρηστων Ποδηλάτων» απ' το πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ «Αστική Αναζωογόνηση 2012 - 2015».

Με την συνεχώς αυξανόμενη χρήση ποδηλάτων για την εύκολη μετακίνηση των πολιτών 5 δήμοι της Αθήνας και 13 δήμοι της επικράτειας υιοθέτησαν την δράση του υπουργείου για ένα ακόμα δημόσιο μέσο μεταφοράς, το ενοικιαζόμενο ποδήλατο. Το σύστημα αυτό προσφέρει την δυνατότητα για βραχυχρόνιες ενοικιάσεις ποδηλάτων. Σήμερα περισσότερες από 350 πόλεις παγκοσμίως διαθέτουν τέτοια συστήματα.

Αντίστοιχο σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων λειτουργεί ήδη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου φοιτητές και διδακτικό προσωπικό έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιούν τα φιλικά προς το περιβάλλον ποδήλατα για τις μετακινήσεις τους.

Αξιοσημείωτη είναι και η ανταπόκριση του κόσμου στην ιδέα του προγράμματος αυτού. Ήδη στην Θεσσαλονίκη περισσότεροι από 1.000 φοιτητές είναι εγγεγραμμένοι στο σύστημα. Ενώ στην Αθήνα αρκετοί δείχνουν ενθουσιασμένοι, όταν αντικρίζουν τους σταθμούς ενοικίασης.

Ελπίζουμε ο Δήμος Θήρας , να αφουγκραστεί την νέα τάση και να μπει και αυτός σας πρωτοπόρος στις Κυκλάδες στο Πρόγραμμα.
Τι το καλύτερο να δούμε το νησί μας γεμάτο ποδήλατα, και ποδηλάτες από όλο τον κόσμο να ποδηλατούν στην καλντέρα.
 
Πότε και πώς θα λειτουργήσουν

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα κοινόχρηστα ποδήλατα από τους ειδικούς αυτοματοποιημένους σταθμούς μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος διαμοιρασμού.

Προϋπόθεση είναι η ταυτοποίηση του χρήστη, πριν παραλάβει το ποδήλατο του. Έτσι απαιτείται μια απλή αίτηση εγγραφής στα κατά τόπους κέντρα ενοικίασης των δήμων, και έπειτα με την χρήση μαγνητικής κάρτας θα μπορεί να γίνεται χρήση των ποδηλάτων και επιστροφή τους σε οποιονδήποτε σταθμό του δήμου.

Ο τρόπος πληρωμής και ο χρόνος χρήσης των ποδηλάτων καθορίζεται απ' τους ίδιους τους δήμους ενώ θα υπάρχουν ημερήσιες, εβδομαδιαίες, μηνιαίες, τριμηνιαίες και ετήσιες συνδρομές.

Οι χρήστες θα μπορούν να μετακινούνται είτε αυτόνομα, με τη χρήση αποκλειστικά των κοινόχρηστων ποδηλάτων, είτε σε συνδυασμό με τη χρήση και άλλων Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Για το σκοπό αυτό οι σταθμοί εξυπηρέτησης έχουν τοποθετηθεί σε χώρους που βρίσκονται σταθμοί ή στάσεις των άλλων μέσων.

Το σύστημα αρχικά θα είναι διαθέσιμο προς χρήση σε πιλοτικό στάδιο στους περισσότερους δήμους απ' τα μέσα Φεβρουαρίου ενώ τον Μάρτιο θα λειτουργούν όλες οι μονάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ετικέτες

Διάφορα Ποδηλασία Santorini Τεχνολογία Ταξίδια AUSTRALIA Πάρος EUROPE Υγεία Ηλεκτρικό Ποδήλατο Ποδηλατικός Τουρισμός BIKE FESTIVAL Ελλάδα Κατασκευές ποδηλάτων Κοινόχρηστα ποδήλατα Οδήγηση Οικολογία Ποδηλατάδα Συμβουλές 1ο Athens Criterium 23 Γύρος Αθήνας Africa Bikehotels COCO MAT Dervla Murphy Electric Bike Elekronio European Commission Eurovelo From Japan to England GeoOrbital Greece Greece - Australia ITALIA KOSMOS News Penny Marathon Pinarello Bike Railbiking Ski Bike The Cyclist association of Santorini Thira Thirasia Training in Greece WWF Zagori Αγώνες Ανθρώπινες Ιστορίες Αστυνομικοί ποδηλάτες Ασφάλεια Ασφάλεια ποδηλάτη! Βολικάκης ΓΥΡΟΣ ΓΑΛΙΑΣ Γύρος Γαλλίας Διακοπές με ποδήλατο! Διατροφή ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ Ειδήσεις Ελληνικό ποδήλατο! Επίσκεψη ποδητατών στην Σαντορίνη Εφαρμογές Ινδία-Σουηδία!! Ιστορία Κάψε Θερμίδες! Κατασκευή ποδηλάτου Νέος Νόμος Νορβηγία! Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Ο Γύρος του κόσμου Οικογένεια ΠΑΡΑΞΕΝΑ Παρουσίαση Ποδήλατο Ποδηλατόδρομοι. Πολιτισμός Προστιμα! ΡΟΔΟΣ Ρεκόρ ποδηλάτου Σέλα! Σίκινος Σουμελά Σπαστό Ηλεκτρικό Ποδήλατο Στέλιος Βάσκος Σχεδιασμός ποδηλατόδρομου Σύρος ΤΡΕΝΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΒΟΛΤΑ Ταξίδι με ποδήλατο Το ποδήλατο του πρωθυπουργού Το ποδηλατο στο εξωτερικό Τουρισμός στην Ελλάδα Φλόγα Χρήστος Βολικάκης Ψυχολογία
Όποιος νομίζει ότι μπορεί να βοηθήσει την προσπάθεια, είτε με σχετικό υλικό, είτε με οτιδήποτε άλλο, μην διστάσει να επικοινωνήσει μαζί μαςcyclingsantorini@yahoo.gr