Το Α.Π.Θ κάνει ποδήλατο!


Την δημιουργία συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων προχωρά το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, κηρύσσοντας «πόλεμο» με τα αυτοκίνητα που καθημερινά πλημμυρίζουν κάθε ελεύθερο χώρο του Ιδρύματος
Μετά τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και το ΑΠΘ ξεκινά «πόλεμο» με τα αυτοκίνητα, προκειμένου να μειώσει τον αριθμό των οχημάτων που εισέρχονται μέσα στο Ίδρυμα, καθώς σε καθημερινή βάση περίπου 1.500 – 2.000 οχήματα βρίσκονται μέσα στον περιβάλλοντα χώρο του πανεπιστημίου.
Στο πλαίσιο των δράσεων για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στους χώρους της πανεπιστημιούπολης, ξεκινά την Δευτέρα το πρώτο πιλοτικό σύστημα ενοικίασης ποδηλάτων, αρχικά για τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας. «Ξεκινάμε με αυτή την δράση και περιμένουμε να έρχονται οι άνθρωποι χωρίς αυτοκίνητο, έστω 100 – 200 την ημέρα, να παίρνουν το ποδήλατο και να πηγαίνουν στην πόλη για τις δουλειές τους» τόνισε ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ Ιωάννης Παντής, ο οποίος απευθύνει κάλεσμα συνεργασίας στο δήμο Θεσσαλονίκης. «Θέλουμε αυτό να το συνεχίσουμε μαζί με το δήμο και να το βελτιώσουμε για όλη την πόλη» τόνισε ο αντιπρύτανης.
Το σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων είναι η πρώτη δράση του Ιδρύματος, καθώς έως το φθινόπωρο αναμένεται να ακολουθήσουν μεταξύ άλλων η ηλεκτρονική είσοδος- έξοδος στο ΑΠΘ και η διαμόρφωση εξωτερικών πάρκινγκ. «Περιμένουμε να βγάλουμε μέσα από το ΑΠΘ 800 -1000 αυτοκίνητα όταν θα ολοκληρωθούν όλες οι δράσεις, κοντά στον Οκτώβριο» τόνισε.


Για το σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων αρχικά θα χρησιμοποιηθούν 60 ποδήλατα, τα οποία θα προορίζονται για αστική – περιαστική χρήση και θα είναι διαθέσιμα καθημερινά. Χρήση των κοινόχρηστων ποδηλάτων μπορεί να κάνει το φοιτητικό δυναμικό του ΑΠΘ, μισθώνοντας το ποδήλατο με ένα ευρώ για τρεις ώρες. Με 1,5 ευρώ για τρεις ώρες μπορούν να μισθώνουν ποδήλατα και τα υπόλοιπα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας. Για δωδεκάωρη χρήση 3 ευρώ, εικοσιτετράωρη 4 ευρώ ενώ η διάθεση για τα Σαββατοκύριακα στα 5 ευρώ. Την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας του συστήματος, από τη Δευτέρα 7/5 έως την Παρασκευή 13/5, τα ποδήλατα θα είναι διαθέσιμα δωρεάν τις πρωινές ώρες (9:00 – 13:00).
Στο σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων θα εργάζονται 10 φοιτητές σε θέσεις μερικής απασχόλησης, ενώ τα έσοδα που θα προκύψουν θα χρησιμοποιηθούν για τη συντήρηση και την επέκταση του συστήματος.
Τα κοινόχρηστα ποδήλατα θα διατίθενται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο έξω από την Κεντρική Βιβλιοθήκη (παλιό εκδοτήριο εισιτηρίων ΚΤΕΛ, τηλέφωνο επικοινωνίας 2310991396).
Σήμερα, Σάββατο θα γίνει η δημόσια παρουσίαση του συστήματος στον περιβάλλοντα χώρο του Κτιρίου Διοίκησης του ΑΠΘ και η πρώτη δοκιμαστική βόλτα εντός της Πανεπιστημιούπολης. Την ερχόμενη Πέμπτη το ΑΠΘ καλεί όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας σε ανοιχτή ποδηλατοδρομία στο κέντρο της πόλης. Για τη συμμετοχή στην εκδήλωση θα διατεθεί το σύνολο των ποδηλάτων του ΑΠΘ, ενώ όσοι το επιθυμούν μπορούν να λάβουν μέρος με τα δικά τους ποδήλατα.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο χώρο λειτουργίας του συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων (τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310991396) και στο Γραφείο Περιβάλλοντος του ΑΠΘ (τηλέφωνο 2310991132).
 της Κάτιας Γερακαρίτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ετικέτες

Διάφορα Ποδηλασία Santorini Τεχνολογία Ταξίδια AUSTRALIA Πάρος EUROPE Υγεία Ηλεκτρικό Ποδήλατο Ποδηλατικός Τουρισμός BIKE FESTIVAL Ελλάδα Κατασκευές ποδηλάτων Κοινόχρηστα ποδήλατα Οδήγηση Οικολογία Ποδηλατάδα Συμβουλές 1ο Athens Criterium 23 Γύρος Αθήνας Africa Bikehotels COCO MAT Dervla Murphy Electric Bike Elekronio European Commission Eurovelo From Japan to England GeoOrbital Greece Greece - Australia ITALIA KOSMOS News Penny Marathon Pinarello Bike Railbiking Ski Bike The Cyclist association of Santorini Thira Thirasia Training in Greece WWF Zagori Αγώνες Ανθρώπινες Ιστορίες Αστυνομικοί ποδηλάτες Ασφάλεια Ασφάλεια ποδηλάτη! Βολικάκης ΓΥΡΟΣ ΓΑΛΙΑΣ Γύρος Γαλλίας Διακοπές με ποδήλατο! Διατροφή ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ Ειδήσεις Ελληνικό ποδήλατο! Επίσκεψη ποδητατών στην Σαντορίνη Εφαρμογές Ινδία-Σουηδία!! Ιστορία Κάψε Θερμίδες! Κατασκευή ποδηλάτου Νέος Νόμος Νορβηγία! Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Ο Γύρος του κόσμου Οικογένεια ΠΑΡΑΞΕΝΑ Παρουσίαση Ποδήλατο Ποδηλατόδρομοι. Πολιτισμός Προστιμα! ΡΟΔΟΣ Ρεκόρ ποδηλάτου Σέλα! Σίκινος Σουμελά Σπαστό Ηλεκτρικό Ποδήλατο Στέλιος Βάσκος Σχεδιασμός ποδηλατόδρομου Σύρος ΤΡΕΝΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΒΟΛΤΑ Ταξίδι με ποδήλατο Το ποδήλατο του πρωθυπουργού Το ποδηλατο στο εξωτερικό Τουρισμός στην Ελλάδα Φλόγα Χρήστος Βολικάκης Ψυχολογία
Όποιος νομίζει ότι μπορεί να βοηθήσει την προσπάθεια, είτε με σχετικό υλικό, είτε με οτιδήποτε άλλο, μην διστάσει να επικοινωνήσει μαζί μαςcyclingsantorini@yahoo.gr