10 διατροφικά λάθη στο πιάτο του ποδηλάτη

Οι ποδηλάτες, σε αρκετές περιπτώσεις, διαπράττουν διάφορα διατροφικά λάθη, με συνέπεια τη μείωση της απόδοσής τους και την πρόκληση βλαβών στην υγεία τους. Ήρθε, λοιπόν, η ώρα να συνειδητοποιήσουμε τα διατροφικά σφάλματα, με σκοπό την αποφυγή των δυσάρεστων συνέπειών τους.

Επιλέξαμε να παραθέσουμε τα 10 συνηθέστερα διατροφικά λάθη των ποδηλατών:


1) Λαμβάνω συμπλήρωμα διατροφής καρνιτίνης με σκοπό να χάσω βάρος

Κατά το παρελθόν υπήρχε η πεποίθηση ότι η αυξημένη διαθεσιμότητα πρόσθετης καρνιτίνης στον οργανισμό, μέσω των συμπληρωμάτων διατροφής, βοηθάει στον οξειδωτικό μεταβολισμό τόσο των υδατανθράκων, όσο και των λιπών. Βασισμένοι στη σκέψη αυτή, οι αθλητές παίρνουν συμπληρώματα καρνιτίνης, πιστεύοντας ότι συμβάλλουν στην απώλεια σωματικού λίπους, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της αθλητικής τους απόδοσης. Ωστόσο, οι υπάρχουσες επιστημονικές πηγές αδυνατούν να υποστηρίξουν με βεβαιότητα την ευεργετική επίδραση της χορήγησης καρνιτίνης στην κινητοποίηση και στην απώλεια λίπους, αλλά και στη βέλτιστη αθλητική απόδοση.



2) Τρέφομαι καθημερινά μόνο με συμπληρώματα διατροφής και με ελάχιστη ποσότητα φαγητού

Ποδηλασία ΔιατροφήΕίναι γεγονός ότι οι περισσότεροι αθλητές αναζητούν ένα συμπλήρωμα διατροφής το οποίο θα τους φέρει σε πλεονεκτική θέση σε σχέση με τους αντιπάλους. Επίσης, με την κατανάλωση συμπληρωμάτων, διευκολύνεται ο υπολογισμός της θερμιδικής πρόσληψης, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση χρόνου. Πολλές φορές, όμως, το ένα συμπλήρωμα φέρνει το άλλο και καταλήγουμε έχοντας μια πληθώρα συμπληρωμάτων προς κατανάλωση καθημερινά. Η πρακτική αυτή έχει οδηγήσει αρκετούς αθλητές στην παγίδα των συμπληρωμάτων διατροφής σε καθημερινή βάση, υιοθετώντας μια διατροφή στηριζόμενη, ως επί το πλείστον, σε αυτά. Για παράδειγμα, με την κατανάλωση ενός συμπληρώματος μπορεί να αντικατασταθεί ένα πλούσιο γεύμα.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα συμπληρώματα διατροφής μόνο επικουρικά πρέπει να χρησιμοποιούνται, καθώς προορίζονται για την κάλυψη συγκεκριμένων ελλείψεων, και όχι για όλη την ποικιλία των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται ο οργανισμός για να αποδώσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του. Οι αθλητές, λοιπόν, οφείλουν να στηρίζονται σε διαιτητικές πρακτικές οι οποίες αποδεδειγμένα έχουν σημαντική
επίδραση στην αθλητική απόδοση και να χρησιμοποιούν κάποιο συμπλήρωμα για να συμπληρώνουν τη διατροφή τους.


3) Αποφεύγω να τρώω βραδινό για να μην πάρω περιττό βάρος

Ποδηλασία ΔιατροφήΠολλοί αθλητές έχουν την πεποίθηση ότι κατά τη διάρκεια του ύπνου ο οργανισμός τους δεν καταναλώνει ενέργεια, άρα η πρόσληψη τροφής πριν τη βραδινή ξεκούραση έχει ως συνέπεια την αύξηση του σωματικού τους βάρους.

Αυτός ο ισχυρισμός είναι λανθασμένος. Η αλήθεια είναι ότι, αν συμμορφώνεται σε κάποιες γενικές συμβουλές, το βραδινό συμβάλλει καθοριστικά στη σωστή αναπλήρωση της χαμένης ενέργειας και στην αποκατάσταση των μυϊκών βλαβών που έχουν προκληθεί κατά την διάρκεια της προπόνησης. Πάρτε για βραδινό κάτι εύπεπτο, όπως είναι οι τροφές που αποτελούνται από πρωτεΐνες, για παράδειγμα γάλα με δημητριακά, μια τονοσαλάτα με δύο φέτες ψωμιού ολική αλέσεως, γιαούρτι με φρούτα και ξηρούς καρπούς. Αποφύγετε τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά γιατί για να διευκολύνετε την πέψη.


4) Δεν πίνω νερό μετά την προπόνηση γιατί δε διψάω

Είναι γνωστό ότι τα 2/3 του σώματός μας αποτελούνται από νερό, γι’ αυτό οι ποσότητες υγρών που χάνονται μέσω της εφίδρωσης κατά την διάρκεια της άσκησης είναι μεγάλες. Η πρόσληψη νερού συντελεί στη διατήρηση της φυσιολογικής εσωτερικής θερμοκρασίας του σώματος, βοηθώντας στην πέψη της τροφής και στην καλή λειτουργία όλων των οργάνων του σώματος. Η δίψα δεν αποτελεί καλό δείκτη για την αναπλήρωση των υγρών που χάνονται κατά την προπόνηση. Πλήθος ερευνών έχουν δείξει πως αθλητές που κατανάλωνουν υγρά με γνώμονα τη δίψα είναι συνεχώς αφυδατωμένοι και έχουν χειρότερη απόδοση από αυτούς που καταναλώνουν ποσότητα νερού σε τακτά χρονικά διαστήματα, ακόμη και χωρίς να διψούν.
Θα πρέπει, επομένως, αν είστε προσεχτικοί και να πίνετε άφθονα υγρά μετά την προπόνηση γιατί η αφυδάτωση εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για την αθλητική απόδοση αλλά και για την ίδια την υγεία σας. Μην ξεχνάτε ότι εκτός από το νερό, μια καλή επιλογή είναι και τα αθλητικά ποτά, που περιέχουν υδατάνθρακες και ηλεκτρολύτες, συμβάλλοντας στην βέλτιστη αποκατάσταση.


5) Δεν κάνω πρωταθλητισμό, άρα πίνω μόνο νερό

Ποδηλα;σία ΔιατροφήΜπορεί να μην είναι όλοι πρωταθλητές, αλλά έχουν όλοι δικαίωμα στη σωστή και συνάμα βέλτιστη αποκατάσταση του μυϊκού γλυκογόνου. Όταν η προπόνηση ή ο αγώνας διαρκεί πάνω από μία ώρα το νερό δεν αρκεί. Όταν, για παράδειγμα, η άσκηση πραγματοποιείται σε υψηλή ένταση και κάτω από συνθήκες περιβάλλοντος με υψηλές τιμές υγρασίας και θερμοκρασίας, η κατανάλωση νερού δεν καλύπτει τις ανάγκες αναπλήρωσης του οργανισμού. Οι δύσκολες αυτές συνθήκες μπορούν να προκαλέσουν αφυδάτωση στον αθλητή, προκαλώντας του κόπωση, πονοκεφάλους, μυϊκές κράμπες, θερμικές διαταραχές και, φυσικά, μείωση της απόδοσης. Έτσι, εκτός από το νερό, μια καλή επιλογή είναι τα αθλητικά ποτά που περιέχουν υδατάνθρακες και ηλεκτρολύτες και συμβάλλουν στη βελτίωση της αθλητικής απόδοσης.


6) Το ημερήσιο διατροφικό μου πλάνο στηρίζεται ως επί το πλείστον σε μακαρόνια

Δεν αποτελούν μόνο τα μακαρόνια ιδανική πηγή υδατανθράκων για ανασύνθεση του μυϊκού γλυκογόνου. Προφανώς, δεν υπάρχει κανένα τρόφιμο που να μπορεί να αποτελέσει μόνιμη και μοναδική διατροφική επιλογή. Η ποικιλία στη διατροφή αποτελεί βασικότερη αρχή, μιας και εξασφαλίζει πρόσληψη διάφορων θρεπτικών συστατικών. Γενικότερα, οι υδατάνθρακες είναι μυϊκό «καύσιμο» που προσφέρει αντοχή. Θα μπορούσε κανείς να αντικαταστήσει τα μακαρόνια με ψωμί, πατάτες, ρύζι, δημητριακά (και μπάρες δημητριακών).


7) Αποφεύγω το τυρί επειδή έχει πολύ λίπος

Το λίπος αποτελεί αναντικατάστατη πηγή ενέργειας για το καθημερινό διαιτολόγιο του αθλητή. Είναι απαραίτητο για σωστή και ισορροπημένη διατροφή. Επομένως, το αθλητικό διαιτολόγιο θα πρέπει να περιλαμβάνει 20% λιπαρά το λιγότερο, σε καθημερινή βάση. Επίσης, τα λίπη είναι απαραίτητα για την απορρόφηση κάποιων βιταμινών, όπως οι Α, D, E και K.

Το τυρί είναι ένα φυσικό, πλήρες και υγιεινό τρόφιμο που διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο σωστό ισοζύγιο μιας ισορροπημένης διατροφής. Περιέχει άφθονες πρωτεΐνες και τρεις πολύ σημαντικές βιταμίνες, τις D, B12 και A. Τα ευεργετικά αποτελέσματα της πρόσληψης τυριού από τους αθλητές, είναι ο εμπλουτισμός του οργανισμού με ασβέστιο και η ενίσχυση πολλών λειτουργιών του. Προτιμήστε το τυρί Milner ή άλλα χαμηλών λιπαρών, όπως το ανθότυρο και το κατίκι Δομοκού.


8) Δεν τρώω ψωμί γιατί παχαίνει

Πολλοί αθλητές θεωρούν ότι έχουν ανακαλύψει την τέλεια δίαιτα, ενώ διαπράττουν τραγικά διατροφικά λάθη. Θεωρούν ότι με την κατανάλωση ψωμιού θα αυξηθεί υπερβολικά το σωματικό τους βάρος/λίπος, με επακόλουθο τη μείωση της απόδοσής τους. Έτσι, δεν καταναλώνουν καθόλου ψωμί.

Η αλήθεια είναι ότι το ψωμί συγκαταλέγεται στα τρόφιμα που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και η κατανάλωσή του θεωρείται απαραίτητη. Η κατανάλωση, λοιπόν, δύο φετών ψωμιού θεωρείται ιδανική κατά το μεσημεριανό γεύμα. Προτιμήστε ψωμί ολικής αλέσεως γιατί προσφέρει περισσότερες βιταμίνες και φυτικές ίνες.


9) Ποδηλατώ νωρίς το πρωί γι'αυτό δεν τρώω πρωινό

Ποδηλασία ΔιατροφήΕίναι φυσιολογικό για κάποιον ο οποίος προπονείται πολύ νωρίς το πρωί να αισθάνεται την ανάγκη να ξεκινήσει την προπόνησή του όσο το δυνατό πιο γρήγορα. Σε πολλές περιπτώσεις, οι αθλητές αγνοούν το πρωινό γεύμα με τη δικαιολογία ότι θα είναι πιο «ανάλαφροι» κατά την διάρκεια της προπόνησης.

Το πρωινό θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται οπωσδήποτε στην ημερήσια διατροφή. Θεωρείται, μάλιστα, επένδυση για να γίνει κανείς πρωταθλητής. Με ένα πλούσιο πρωινό εξασφαλίζεται η άνοδος της γλυκόζης και του μυϊκού και υπατικού γλυκογόνου στις φυσιολογικές τιμές και αυξάνεται η ενέργεια και, κατά συνέπεια, η απόδοση κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Breakfast is for the Champions λένε οι αμερικάνοι!


10) Αισθάνομαι κάψιμο στο στομάχι γι' αυτό δεν παίρνω υδατανθρακούχα τζελς

Τα τζέλς με αυξημένο ποσοστό υδατανθράκων είναι χρήσιμα κατά τη διάρκεια της προπόνησης και κατά την αποκατάσταση του οργανισμού μετά την προπόνηση ή τον αγώνα, μιας και προσφέρουν άμεση αναπλήρωση του μυϊκού και του ηπατικού γλυκογόνου. Πολλοί αθλητές, όμως, παραπονιούνται μετά την πρόσληψη τζελ για κάψιμο στο στομάχι, με αποτέλεσμα τη μείωση της απόδοσής τους. Αν έχετε τέτοια συμπτώματα ελέγξτε αν το τζελ σας έχει καφεΐνη. Σε κάποια άτομα με ευαισθησία στην καφεΐνη καλό θα ήταν να δοκιμαστεί η χρήση τζελ χωρίς καφεΐνη μιας και αυτή προκαλεί αύξηση στην έκκριση του υδροχλωρικού οξέος στο στομάχι που μπορεί να προκαλέσει την αίσθηση του καψίματος. Αν και αυτό δεν βοηθά τότε δοκιμάστε μόνο αθλητικά ποτά κατά την άσκηση. Αν ακόμα το πρόβλημα επιμένει θα πρέπει να επισκεφθείτε κάποιο γαστρεντερολόγο για να σας βοηθήσει.


Καλή προπόνηση!
Κώστας Μπάρδης, MS
Κάτοχος Μάστερ Εργοφυσιολογίας
Υποψήφιος Διδάκτορας Αθλητικής Διατροφής 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ετικέτες

Διάφορα Ποδηλασία Santorini Τεχνολογία Ταξίδια AUSTRALIA Πάρος EUROPE Υγεία Ηλεκτρικό Ποδήλατο Ποδηλατικός Τουρισμός BIKE FESTIVAL Ελλάδα Κατασκευές ποδηλάτων Κοινόχρηστα ποδήλατα Οδήγηση Οικολογία Ποδηλατάδα Συμβουλές 1ο Athens Criterium 23 Γύρος Αθήνας Africa Bikehotels COCO MAT Dervla Murphy Electric Bike Elekronio European Commission Eurovelo From Japan to England GeoOrbital Greece Greece - Australia ITALIA KOSMOS News Penny Marathon Pinarello Bike Railbiking Ski Bike The Cyclist association of Santorini Thira Thirasia Training in Greece WWF Zagori Αγώνες Ανθρώπινες Ιστορίες Αστυνομικοί ποδηλάτες Ασφάλεια Ασφάλεια ποδηλάτη! Βολικάκης ΓΥΡΟΣ ΓΑΛΙΑΣ Γύρος Γαλλίας Διακοπές με ποδήλατο! Διατροφή ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ Ειδήσεις Ελληνικό ποδήλατο! Επίσκεψη ποδητατών στην Σαντορίνη Εφαρμογές Ινδία-Σουηδία!! Ιστορία Κάψε Θερμίδες! Κατασκευή ποδηλάτου Νέος Νόμος Νορβηγία! Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Ο Γύρος του κόσμου Οικογένεια ΠΑΡΑΞΕΝΑ Παρουσίαση Ποδήλατο Ποδηλατόδρομοι. Πολιτισμός Προστιμα! ΡΟΔΟΣ Ρεκόρ ποδηλάτου Σέλα! Σίκινος Σουμελά Σπαστό Ηλεκτρικό Ποδήλατο Στέλιος Βάσκος Σχεδιασμός ποδηλατόδρομου Σύρος ΤΡΕΝΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΒΟΛΤΑ Ταξίδι με ποδήλατο Το ποδήλατο του πρωθυπουργού Το ποδηλατο στο εξωτερικό Τουρισμός στην Ελλάδα Φλόγα Χρήστος Βολικάκης Ψυχολογία
Όποιος νομίζει ότι μπορεί να βοηθήσει την προσπάθεια, είτε με σχετικό υλικό, είτε με οτιδήποτε άλλο, μην διστάσει να επικοινωνήσει μαζί μαςcyclingsantorini@yahoo.gr