Ο γύρος της Ελλάδας με ποδήλατο


«Είμαστε φευγάτοι και ρομαντικοί». Έτσι χαρακτηρίζουν τους εαυτούς τους οι δύο ποδηλάτες που ξεκίνησαν στις 5 Σεπτεμβρίου από το ακριτικό Ορμένιο Έβρου- τη βορειότερη κατοικημένη περιοχή της Ελλάδας στα σύνορα με τη Βουλγαρία- ένα ταξίδι 25 ημερών και 2.500 χιλιομέτρων στα τέσσερα άκρα της ελληνικής επικράτειας. 

«Δύο νέοι», όπως λένε, ο 48χρονος Γιάννης Γερόπουλος από την Αγριά Μαγνησίας και ο 59χρονος Σάκης Μαντζάνης από τη Δράμα, ξεκίνησαν το ποδηλατικό τους ταξίδι, τους Ελληνικούς Ορίζοντες 2008, με σκοπό «να κάνουμε εναλλακτικές διακοπές, να αποδείξουμε ότι ο τουρισμός με ποδήλατο είναι πιο συναρπαστικός απ΄ ό,τι με αυτοκίνητο, καθώς και να βοηθήσουμε τους νέους ανθρώπους να γνωρίσουν από κοντά τη φύση». Έχοντας περάσει και από το Πύθιο Έβρου- το ανατολικό κομμάτι της διαδρομής τους-, επόμενους στόχους έχουν τη Σαγιάδα Θεσπρωτίας στη Δύση και το Ταίναρο Πελοποννήσου στον Νότο. Το σημείο τερματισμού του συναρπαστικού αυτού ταξιδιού θα είναι η Αγριά. Πριν φτάσουν εκεί, όμως, θα έχουν διασχίσει την οροσειρά της Ροδόπης, και την κοιλάδα του Νέστου, θα έχουν κάνει τον γύρο των Πρεσπών και της Λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου, θα έχουν ατενίσει τη θέα από τη Μάνη και την ορεινή Αρκαδία.
Η ιδέα να ταξιδέψουν στην Ηπειρωτική Ελλάδα με ποδήλατο γεννήθηκε έπειτα από τη ματαίωση ενός άλλου ταξιδιού. Της «Αργοναυτικής Εκστρατείας» με ποδήλατα από την Αρχαία Ιωλκό στην Αρχαία Κολχίδα, μια απόσταση 2.300 χιλιομέτρων που είχε σχεδιάσει ο κ. Γερόπουλος με δύο ακόμα λάτρεις της φύσης και της περιπέτειας για τις 20 Αυγούστου. «Λίγες μέρες όμως πριν ξεκινήσουμε, άρχισε ο πόλεμος στη Γεωργία. Αυτό μας πείσμωσε. Είχαμε φτάσει στη λίμνη, αλλά δεν ήπιαμε νερό. Έτσι σκεφτήκαμε να κάνουμε κάτι εντός Ελλάδας», σημειώνει ο κ. Γερόπουλος. Με δύο ποδήλατα βουνού- το ένα σέρνει ένα τρέιλερ με σκηνές, ρούχα, τρόφιμα και τα απαραίτητα εργαλεία- οι δύο ποδηλάτες χαράσσουν την πορεία τους στον χάρτη. Κάνοντας πετάλι 5 έως 10 ώρες καθημερινά- έως 120 χλμ. σε άσφαλτο και 60 σε χώμα- και «με σύμμαχο τον καλό καιρό», μέχρι σήμερα έχουν διανύσει περισσότερα από 530 χιλιόμετρα κατευθυνόμενοι προς τη λίμνη Κερκίνη.

«Γεμίζω τις μπαταρίες μου»
Για τον κ. Γερόπουλο η ποδηλασία είναι κάτι παραπάνω από γυμναστική και διασκέδαση. «Ποδηλατώ και αδειάζει η σκέψη μου. Χαλαρώνω και γεμίζω τις μπαταρίες μου ξεχνώντας ότι κυλάει ο χρόνος. Το βράδυ έχοντας κάνει τόσο ποδήλατο κάνω έναν ύπνο καταπληκτικό», λέει στα «ΝΕΑ». «Δύσκολα μπορεί κανείς να εκφράσει την ομορφιά και τη χάρη αυτών που μας προσφέρονται. Είναι μια απόδραση που μας δίνει ένα λυτρωτικό συναίσθημα που όλοι αναζητούμε, αλλά “εγκλωβισμένοι” στα γραφεία μας και τον σύγχρονο και καθοδηγούμενο τρόπο ζωής δεν μπορούμε να το νιώσουμε», συμπληρώνει ο κ. Μαντζάνης. Ο κόσμος βλέποντάς τον πάνω στο ποδήλατο απορεί, αλλά και τον πειράζει. «Παππού με ανεβάζουν, παππού με κατεβάζουν. Εγώ σαν απάντηση, ανηφόρες ανεβαίνω, ανηφόρες κατεβαίνω», σημειώνει ο κ. Μαντζάνης που παρά τα 59 του χρόνια βρίσκει το σθένος και το κουράγιο να κάνει τόσο μεγάλες αποστάσεις «αισθανόμενος την ηθική ελευθερία που μου παρέχει το ποδήλατο».


«Εκπληκτικοί οι άνθρωποι στον Βορρά»

ΟΙ ΔΥΟ ΑΝΤΡΕΣ μαγειρεύουν μόνοι τους, «όταν δεν μας ταΐζουν οι άνθρωποι που συναντάμε», κοιμούνται στις σκηνές τους ή σε ξενώνες δασαρχείων και ξοδεύουν λιγότερα από 10 ευρώ την ημέρα. Ένα βράδυ κοιμήθηκαν σε έναν σαρακατσάνικο οικισμό στο Πόρτο Λάγος στα όρια των Νομών Ροδόπης και Ξάνθης. «Οι άνθρωποι στον Βορρά είναι εκπληκτικοί. Προχθές το πρωί μια γιαγιά στο Παρανέστι μάς έδωσε ένα κεσέ με κεσκέσι, ένα ποντιακό φαγητό. Μας κράτησε με τις ώρες και μοιραστήκαμε τις ιστορίες μας», λέει ο κ. Γερόπουλος, που αυτό που τον συναρπάζει περισσότερο «είναι οι απλοί άνθρωποι, τα τοπία και η ιστορία του τόπου». Παράλληλα, μέσα από το ταξίδι τους προσπαθούν να δώσουν και ένα οικολογικό μήνυμα, καθώς όπως σημειώνει ο κ. Μαντζάνης, «στον δρόμο μαζεύουμε ακόμα και τα απορρίμματα». Αν και τα χιλιόμετρα είναι πολλά, όχι μόνο δηλώνουν αισιόδοξοι αλλά δεν έχουν την παραμικρή αμφιβολία ότι θα καταφέρουν να φτάσουν στον τερματισμό. «Δεν είναι και καμιά μεγάλη απόσταση», λέει κατηγορηματικά ο κ. Γερόπουλος. Στη συνέχεια του ταξιδιού τους, οι δυο ποδηλάτες θα έχουν και παρέα, αφού άνθρωποι που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τους Ελληνικούς Ορίζοντες θα τους συναντήσουν τις επόμενες ημέρες για να ποδηλατήσουν μικρά ή μεγαλύτερα κομμάτια της διαδρομής.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Θόδωρος Νικολάου thnikolaou@dolnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ετικέτες

Διάφορα Ποδηλασία Santorini Τεχνολογία Ταξίδια AUSTRALIA Πάρος EUROPE Υγεία Ηλεκτρικό Ποδήλατο Ποδηλατικός Τουρισμός BIKE FESTIVAL Ελλάδα Κατασκευές ποδηλάτων Κοινόχρηστα ποδήλατα Οδήγηση Οικολογία Ποδηλατάδα Συμβουλές 1ο Athens Criterium 23 Γύρος Αθήνας Africa Bikehotels COCO MAT Dervla Murphy Electric Bike Elekronio European Commission Eurovelo From Japan to England GeoOrbital Greece Greece - Australia ITALIA KOSMOS News Penny Marathon Pinarello Bike Railbiking Ski Bike The Cyclist association of Santorini Thira Thirasia Training in Greece WWF Zagori Αγώνες Ανθρώπινες Ιστορίες Αστυνομικοί ποδηλάτες Ασφάλεια Ασφάλεια ποδηλάτη! Βολικάκης ΓΥΡΟΣ ΓΑΛΙΑΣ Γύρος Γαλλίας Διακοπές με ποδήλατο! Διατροφή ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ Ειδήσεις Ελληνικό ποδήλατο! Επίσκεψη ποδητατών στην Σαντορίνη Εφαρμογές Ινδία-Σουηδία!! Ιστορία Κάψε Θερμίδες! Κατασκευή ποδηλάτου Νέος Νόμος Νορβηγία! Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Ο Γύρος του κόσμου Οικογένεια ΠΑΡΑΞΕΝΑ Παρουσίαση Ποδήλατο Ποδηλατόδρομοι. Πολιτισμός Προστιμα! ΡΟΔΟΣ Ρεκόρ ποδηλάτου Σέλα! Σίκινος Σουμελά Σπαστό Ηλεκτρικό Ποδήλατο Στέλιος Βάσκος Σχεδιασμός ποδηλατόδρομου Σύρος ΤΡΕΝΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΒΟΛΤΑ Ταξίδι με ποδήλατο Το ποδήλατο του πρωθυπουργού Το ποδηλατο στο εξωτερικό Τουρισμός στην Ελλάδα Φλόγα Χρήστος Βολικάκης Ψυχολογία
Όποιος νομίζει ότι μπορεί να βοηθήσει την προσπάθεια, είτε με σχετικό υλικό, είτε με οτιδήποτε άλλο, μην διστάσει να επικοινωνήσει μαζί μαςcyclingsantorini@yahoo.gr