Ποδηλασία στην Φολέγανδρο.

Μα είναι δυνατόν να γίνει ποδηλασία στην Φολέγανδρο;  Ναι η ποδηλασία μπορεί να γίνει παντού όπου υπάρχουν δρόμοι για τον   άνθρωπο. Φτάνοντας στον Καραβοστάση το λιμάνι της Φολεγάνδρου ο ποδηλάτης έχει να αντιμετωπίσει την ανηφόρα προς την Χώρα , η απόσταση δεν είναι μεγάλη και σύντομα διασχίζεις την πιο γραφική πλατεία των Κυκλάδων στην Χώρα της Φολεγάνδρου . Η θέα  με τον απότομο βράχο να κυλά μέχρι την θάλασσα, θυμίζει καταφύγιο από τους πειρατές που συχνά έκαναν επιδρομές στο νησί!  Μέσα στην χώρα υπάρχει και ο οικισμός του Κάστρου όπου η φαντασία του επισκέπτη  φωτογραφίζει  τα γεγονότα της εποχής του Μπαρμπαρόσα.Αφήνουμε τα ρακόμελα  για αργότερα.... και ποδηλατούμε προς την Άνω Μεριά τον πλέον παραδοσιακό αγροτικό οικισμό των Κυκλάδων. Εκεί η θέα του βαθύ μπλε και ο γαλάζιος ορίζοντας του αιγαίου πελάγους σε μαγεύει. Τα σκιάχτρα χαιρετούν  τους διαβάτες και ίσως αν είναι Αύγουστος να δεις τα αλώνια να χάνονται μέσα από την σκόνη που σηκώνουν τα ζώα που αγκομαχούν να αλωνίσουν  τους καρπούς της γης. Αρκετά λεμονόσπιτα στον δρόμο μέχρι το Ηλιοβασίλεμα του δρόμου. Η καλύτερη ώρα για ποδηλασία είναι  νωρίς πρωί η πριν το ηλιοβασίλεμα.
Κωνσταντίνος  Νταβαρίνος











Λίγα λόγια για την Ιστορία της Φολεγάνδρου:
  Κατοικημένη από την Προϊστορική Εποχή (3000 π.X.), η Φολέγανδρος ήταν γνωστή στην αρχαιότητα για το πετρώδες έδαφός της. Σύμφωνα με τη  μυθική παράδοση πήρε το όνομά της από το γιο του Mίνωα, Φολέγανδρο.
Η Φολέγανδρος είναι ένα μικρό νησί με μεγάλη όμως ιστορία. Τα πρώτα ίχνη κατοίκησης που έχουν βρεθεί στο νησί τοποθετούνται στην προϊστορική εποχή. Αυτό βεβαιώνουν και τα λείψανα του προϊστορικού οικισμού που έχουν ανασκαφεί στο βόρειο άκρο του νησιού. Σαν πρώτοι κάτοικοι του νησιού αναφέρονται οι Κάρες και αργότερα οι Φοίνικες. Ακολούθησαν οι Κρήτες άποικοι, που έφτασαν στο νησί με αρχηγό τους το γιο του Μίνωα, Φολέγανδρο. Αυτός έδωσε και στο νησί το όνομά του.

Οι επόμενοι επιδρομείς – κάτοικοι του νησιού ήταν οι Δωριείς. Κατά τον 5ο π.Χ. αιώνα η Φολέγανδρος περνάει στην κυριαρχία των Αθηναίων.
Τη ρωμαϊκή εποχή χρησιμοποιείται ως τόπος εξορίας.
Την περίοδο της ενετοκρατίας η Φολέγανδρος υπάγεται στο Δουκάτο της Νάξου και διοικείται από τον Μάρκο Σανούδο. Τότε κτίζεται και το κάστρο του νησιού, που ήταν και ο μοναδικός οικισμός, για την προστασία των κατοίκων από τους πειρατές. Το 1617, η Φολέγανδρος καταλαμβάνεται από τους Τούρκους.

Για ένα μικρό χρονικό διάστημα, από το 1770 ως το 1774 γνωρίζει τη Ρώσικη κυριαρχία.
Το 1828 το νησί εντάσσεται στο νεοσύστατο Ελληνικό κράτος.
Τον 19ο αιώνα στο νησί κατέφυγαν πολλοί μετανάστες από την Κωνσταντινούπολη και την Αλεξάνδρεια, που συνέβαλαν στην ανάπτυξη του νησιού.
Τα τελευταία χρόνια οι κάτοικοι προβάλλοντας τις φυσικές ομορφιές της Φολεγάνδρου και τη γραφικότητα των οικισμών της, μετέτρεψαν το νησί τους σε ένα δημοφιλή καλοκαιρινό προορισμό, ιδανικό για όσους αποφεύγουν τα πολυσύχναστα μέρη και αναζητούν την ηρεμία ενός ανεξερεύνητου παραδείσου…
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ετικέτες

Διάφορα Ποδηλασία Santorini Τεχνολογία Ταξίδια AUSTRALIA Πάρος EUROPE Υγεία Ηλεκτρικό Ποδήλατο Ποδηλατικός Τουρισμός BIKE FESTIVAL Ελλάδα Κατασκευές ποδηλάτων Κοινόχρηστα ποδήλατα Οδήγηση Οικολογία Ποδηλατάδα Συμβουλές 1ο Athens Criterium 23 Γύρος Αθήνας Africa Bikehotels COCO MAT Dervla Murphy Electric Bike Elekronio European Commission Eurovelo From Japan to England GeoOrbital Greece Greece - Australia ITALIA KOSMOS News Penny Marathon Pinarello Bike Railbiking Ski Bike The Cyclist association of Santorini Thira Thirasia Training in Greece WWF Zagori Αγώνες Ανθρώπινες Ιστορίες Αστυνομικοί ποδηλάτες Ασφάλεια Ασφάλεια ποδηλάτη! Βολικάκης ΓΥΡΟΣ ΓΑΛΙΑΣ Γύρος Γαλλίας Διακοπές με ποδήλατο! Διατροφή ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ Ειδήσεις Ελληνικό ποδήλατο! Επίσκεψη ποδητατών στην Σαντορίνη Εφαρμογές Ινδία-Σουηδία!! Ιστορία Κάψε Θερμίδες! Κατασκευή ποδηλάτου Νέος Νόμος Νορβηγία! Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Ο Γύρος του κόσμου Οικογένεια ΠΑΡΑΞΕΝΑ Παρουσίαση Ποδήλατο Ποδηλατόδρομοι. Πολιτισμός Προστιμα! ΡΟΔΟΣ Ρεκόρ ποδηλάτου Σέλα! Σίκινος Σουμελά Σπαστό Ηλεκτρικό Ποδήλατο Στέλιος Βάσκος Σχεδιασμός ποδηλατόδρομου Σύρος ΤΡΕΝΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΒΟΛΤΑ Ταξίδι με ποδήλατο Το ποδήλατο του πρωθυπουργού Το ποδηλατο στο εξωτερικό Τουρισμός στην Ελλάδα Φλόγα Χρήστος Βολικάκης Ψυχολογία
Όποιος νομίζει ότι μπορεί να βοηθήσει την προσπάθεια, είτε με σχετικό υλικό, είτε με οτιδήποτε άλλο, μην διστάσει να επικοινωνήσει μαζί μαςcyclingsantorini@yahoo.gr